Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Dans arhitekti


Mag. Andrej Goljar,
predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije ter
Ana Struna Bregar, vodja Hiše arhitekture,
vas vljudno vabita na otoritev razstave biroja DANS ARHITEKTI, ki bo v torek 29.6.2010 ob 19.uri v galeriji Hiše arhitekture, Vegova 8, Ljubljana. Razstavo bo odprl častni član zbornice Andrej Hrausky, predsednik Zveze društev arhitektov Slovenije. Razstavljena dela bodo na ogled v času od 29.junija do 29. julija 2010, od 8.00 do 16.00 ure.

DANS – k arhitekturi z odgovornostjo
Danes poznamo arhitekturo in »arhitekturo«. Slednja igra na prvo žogo prepoznavnosti in modne všečnosti – in ima celo uspeh. Vendar razvoj arhitekture temelji na arhitekturi, ki obvladuje stroko in zna uporabiti vse njene skrivnosti, da bi zagotovila višjo kvaliteto bivalnega okolja. Takšna arhitektura se ne obrača k spektakla lačnim medijem, ampak nagovarja običajnega uporabnika diskretno, saj ne sili v ospredje. Ko se DANS arhitekti lotevajo naloge, se ne sprašujejo o spektakularnosti rešitve, ampak se vprašajo, kako graditi prav. Ker je vsaka arhitekturna rešitev kompromis med želenim in možnim, je pot do rešitve vedno povezana s tehtanjem, presojo in končno odločitvijo. Pri tem so avtorji odgovorni le sami sebi in svoji moralni drži. Rezultat je arhitektura, ki je skrbno pretehtana in temelji na trajnih vrednotah, kot se spodobi za arhitekturo, ki bo preživela naš čas in svoje avtorje. DANS sestavljajo Miha Dešman, Katarina Pirkmajer Dešman, Eva Fišer Berlot, Rok Bogataj in Vlatka Ljubanović, ki občasno sodelujejo tudi z drugimi projektanti. Pri urejanju ZUIM v Kamniku sodelujejo z Vesno in Matejem Vozličem, center Ig pa so zasnovali z Vanjo Gregorc in Alešem Vrhovcem. Pri tem gre za prijateljsko sodelovanje, ki prinaša druženje in izmenjavo izkušenj. Ravno ta odprtost kaže na resno ukvarjanje s stroko na pošten in odkritosrčen način. Ko govorimo o odgovornosti arhitektov do okolja, zgodovine in naročnika, vse pogosteje pozabimo na odgovornost do stroke same. Arhitektura je preveč pomembna, da bi se do nje vedli neodgovorno.
Andrej Hrausky