Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

stalno poklicno usposabljanje

 

Predavanja v letu 2011 

Rešitve toplotnih mostov z novo tehnologijo gradnje z brušeno opeko

14.12.2011 ob 18:00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Spremenjena evropska zakonodaja na področju energetske učinkovitosti objektov bo spremenila izhodišča za načrtovanje stavb, kot tudi bistvene kriterije za oceno njihove energetske učinkovitosti. V bodoče bodo ovoj stavbe, ogrevalni in energetski sistemi optimirani z vidika potrebe po primarni energiji in emisiji toplogrednih plinov. Sodoben koncept gradnje energetsko učinkovitih opečnih hiš že danes izpolnjuje vse kriterije ob sprejemljivih stroških gradnje.

Sistemske rešitve z novo tehnologijo gradnje z brušeno opeko ponujajo kvalitetne rešitve toplotnih mostov. Ker je pravilna izvedba možna le s celovitim pristopom že v fazi projektiranja, bodo na izobraževanju predstavljeni ključni detajli ovoja stavbe pri masivni opečni gradnji, ki bodo tudi certificirani za pasivno in energetsko učinkovito gradnjo.

Predavanje bo sestavljeno iz dveh delov. Na prvem delu bodo tehnični vidiki predstavljni s strani podjetja Wienerberger Opekarna Ormož d.d., sledile bodo arhitekturno tehnične predstavitve projektov gradnje z opeko.

Po predavanjih bo v galeriji Hiše arhitekture, ob 19.30, otvoritev razstave Opeka in arhitektura stalni sopotnici.

Predavatelji:

  • Irena Hošpel, predstavnica podjetja Wienerberger Opekarna Ormož d.d.
  • Rok Benda,
  • Maruša Zorec,
  • Jadranka Grmek

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu: izobrazevanje@zaps.si. Udeležba za člane ZAPS je brezplačna.

Kotizacija za nečlane znaša 5,00 € (z DDV). Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do zapolnitve mest na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si. Znesek kotizacije (s pripisom DSI) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli vračilo že plačane kotizacije, je možna do 13.11.2011.na vrh

DuPont De Nemours Sarl in inovativni gradbeni materiali

30.11.2011 ob 17:00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Na predavanju bodo predstavljeni inovativni gradbeni izdelki podjetja DuPont.

Zakaj DuPont(TM) Corian® v svojih kreacijah uporablja več kot 50000 arhitektov po celi Evropi?
Kako izboljšamo mikroklimo v lahkih zgradbah in hkrati izboljšamo energetsko učinkovitost ter ogljični odtis zgradbe z uporabo DuPont(TM) Energain® ?
Kako lahko izboljšamo energetsko učinkvitost zgradb z uporabo inovativnih DuPont(TM) Tyvek® proizvodov?

Predavatelj: Andrej Železnik univ.dipl.ing. DuPont De Nemours Sarl

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu: izobrazevanje@zaps.si. Udeležba za člane ZAPS je brezplačna.

Kotizacija za nečlane znaša 8,00 € (z DDV). Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do zapolnitve mest na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si. Znesek kotizacije (s pripisom DSI) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli vračilo že plačane kotizacije, je možna do 29.11.2011.

Predstavitevna vrh

Sodobni hišni strojni sistemi in arhitektura

27.10.2011 ob 17:00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:

Predavanje bo govorilo o sodobnih strojnih hišnih sistemih, kakšna je vloga arhitekta pri tem in kako mora arhitekt zasnovati objekt, da lahko objekt tak sodoben sistem sprejme. Opisali bomo, v kateri fazi mora arhitekt povabiti strojnika k sodelovanju in zakaj tako. Arhitekt in strojnik skupaj ustvarita optimalen koncept, ki investitorja zadovolji tako po uporabnosti, kot po finančni plati. Sisteme bomo razvrstili po dovršenosti od najbolj enostavnih, do tistih, ki zagotavljajo optimalno mikroklimo v hiši celih 365 dni na leto.

Predava: Stane Tomc, univ.dipl.ing., REMTY-R d.o.o.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu: izobrazevanje@zaps.sina vrh

Poetika prostora

08.06.2011 ob 17.00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:

Kaj je prostor, kaj ga določa in kakšne atmosfere nam omogoča? Kako ga doživljamo in občutimo, nas omejuje ali nam razpira nove horizonte? Sta si prostor in prostost lahko blizu? Je oblika pomembnejša od vsebine? Nas spomin utesnjuje ali nam omogoča globja občutenja prostora?

Predava: doc. Maruša Zorec, FA

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:   izobrazevanje@zaps.si


Predavanje


na vrh

Vloga zemljiške politike lokalnih skupnosti pri prostorskem razvoju

napovedano za 25.5.2011 ob 17.00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana žal ODPADE!

Predvidoma bomo predavanje izpeljali v mesecu oktobru letos.

 


 


na vrh

Aktualna evropska praksa na področju prostorskega planiranja

18.5.2011 ob 17.00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:

Predavanje je namenjeno pregledu in komentarju k izvajanju Prostorsko razvojnih perspektiv – ESDP, dejavnosti ESPON-a, bistvenih poudarkov iz Leipziške in nove Atenske listine, Alpske konvencije itd. Podana bodo priporočila prostorskih načrtovalcem, kako upoštevati usmeritve EU za čim bolj razvojno in hkrati sonaravno urejanje prostora v Sloveniji.

Predava: prof.dr. Andrej Pogačnik, univ.dipl.inž.arh.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:   izobrazevanje@zaps.sina vrh

Uravnoteženo oblikovanje svetlobe - holistični pristop pri izbiri svetlobnih virov in integracija izvorov svetlobe v prostoru

11.5.2011 ob 17.00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:

Integracija umetne in dnevne svetlobe v arhitekturnem prostoru. Predstavitev referenčnih projektov iz tujine, ki dnevno in umetno svetlobo dobro integrirajo ter izkoriščajo odprtine v lupini kot element umetnega vira svetlobe. Pri integraciji umetne svetlobe z dnevno so pomembni predvsem svetlobni viri (sijalke, žarnice) in možnosti montaže ter simulacije (izračuni osvetljenosti), ki predvidijo možnost aplikacije le-teh v predvidenih mestih. Nizkocenovne rešitve pri izbiri svetlobnih virov so slabša alternativa pri ohranjanju estetske in bivalne kakovosti kakor izbira nizkocenovnih svetil, integracija virov in ne svetil je rešitev pri ohranjanju arhitekture 21.stoletja pri življenju ter nadaljevanju kulture ustvarjanja novega in boljšega. Skrajna individualizacija objektov in načina življenja - svet po moji meri- se nadaljuje in kaže s svetlobnimi instalacijami v arhitekturi kot potreba po širjenju nove veje v sodobni umetnosti. Zaključek predavanja govori o odnosu med znanostjo, širjenju (napredku) industrije in umetnosti življenja v sožitju z gostiteljem.

Predavatelj: Tine Škrlj-Jakomin u.d.i.a., Arcadia d.o.o.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:   izobrazevanje@zaps.si


Tik po enem največjih in najodmevnejših pohištvenih sejmov – Milanskem pohištvenem sejmu najavljamo dodatno strokovno predavanje:


na vrh

Oblikovanje interjerjev

20.04.2011 ob 17.00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:
Oblikovati znotraj…
Podoba in zasnova okolji v katerih živimo, delamo, se zabavamo ali rekreiramo izhajajo iz socialnih in kulturnih značilnosti širše družbene skupnosti. Fizični notranji prostor, ki ga sestavljajo stene, tla, strop in vgrajena ter pomična oprema je presežen. Današnji, relevanten interier je stalno spreminjajoči se prostor odnosov med samimi uporabniki, med njimi in notranjim prostorom ter med opremo in prostorom. Prostorski odnosi in strukturiranost posameznih notranjih ambientov tako ne temeljijo samo na realnih izkušnjah in vrednotah, temveč v sebi združujejo tudi socialne in etične dimenzije. Premišljen prostor tako vključuje posameznika na fizičnem, psihičnem, emocionalnem in kognitivnem nivoju. Namen predavanja je predvsem izpostaviti tiste strategije in misli, ki oblikovanje interierjev povezujejo z ustvarjanjem atmosfere in ga umeščajo v duh sodobnega časa.

Predava: doc. Lenka Kavčič, prodekanja za umetniško dejavnost, Visoka šola za dizajn

Izhodišča:
Izvedba kompleksnih arhitekturnih idej v 3D prostoru in interjeriju
Dobre ideje ne smejo ostati neuresničene. Vse se da uresničiti, če se lotimo stvari na pravilen način. Predstavljeni bodo novi načini uresničevanja idej. Na primerih iz prakse bomo predstavili izvedbo kompleksnih arhitekturnih idej. Vključno nagrajenim Slovenskim paviljonom na Expu 2010 v Shanghaju, ki je prejel zlato medaljo. Besed »to se ne da«, ne poznamo.

Predava: Branko Filipič, RPS d.o.o. Ljubljana

Izhodišča:
Parket in interjer
Gotovi parketi in paneli na ustrezni konstrukciji predstavljajo izziv za arhitekta, da po željah kupca oblikuje interjer z elementi, ki se dodatno obdelajo in prilagodijo potrebam posameznika. Predstavljeni bodo primeri iz prakse in tehnične značilnosti gotovih talnih oblog in njih lastnosti. Namen predavanja je predstaviti možnosti, da iz lesenih talnih oblog izdelamo tudi notranje stopnice, iz panelov notranja vrata, pohištvo…

Predava: Tomaž Hiti, Alpod d.o.o.

Izhodišča:
Naravni kamen in njegova uporaba
Zakaj se v arhitekturi odločiti za naravni kamen, kdaj uporabiti marmor, kdaj granite? Predstavljene bodo osnovne karakteristike kamna, njegova obdelava, uporaba(od veličastnih stopnišč, talnih in stenskih oblog, fasad...) ter vgradnja. Kamen kot naravni element odlično sovpada z ostalimi naravnimi elementi kot so les, steklo... hkrati pa je odličen tudi v ekološkem pogledu, saj nam omogoča energetsko varčno in prijazno bivalno okolje.

Predava: Mag. Silvo Pivk, član uprave Marmor Hotavlje d.d.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:   izobrazevanje@zaps.sina vrh

Vpliv naravne svetlobe na energijsko učinkovitost objekta (zahteve novega PURES) in bivalno ugodje

6.4.2011 ob 17.00 uri v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:
Z novim pravilnikom o učinkoviti rabi energije PURES 2 je pozornost projektantov usmerjena v optimizacijo rabe energije za delovanje stavbe v celoti. Pri tem pa imajo okenske odprtine dvojno vlogo. Vplivajo na energijsko bilanco stavbe in bivalno ugodje. Strateška pozicija oken, pravilna orientacija in premišljena izbira tehničnih karakteristik stekla pripomore k energijski učinkovitosti objekta in obenem vpliva na kvaliteto naravne osvetlitve prostorov in razgled. Obe vlogi je potrebno obravnavati enakovredno, saj je ključno načrtovanje bivalnega ugodja, ki bo nudilo uporabniku kvalitetno bivanje, kar vpliva na počutje, storilnost in zdravje človeka.

Na predavanju bo razložena relacija med zgoraj navedenimi izhodišči. Na konkretnih projektih bo prikazano, kako lahko preverite, kakšna bo naravna osvetlitev še preden je objekt zgrajen. Vizualizacija osvetlitve prostora daje izhodišča za nadaljnjo optimizacijo okenskih odprtin. S programom VELUX Daylight Visualiser lahko enostavno preverimo tudi vrednost količnika dnevne svetlobe, ki vpliva na rabo energije za umetno razsvetljavo. Pri načrtovanju objektov, kjer moramo paziti na vrednost osvetlitve določenih površin in obenem možnost pojava bleščanja, je potrebno analizirati tudi te vidike naravne osvetlitve.

Analize naravne osvetlitve prostorov narejene s programom VELUX Dayligth Visualiser omogočajo tudi lažjo interpretacijo ideje in komunikacijo z naročnikom. Na predavanju prejmete CD z zadnjo verzijo programa.

Predavateljica: Neža Močnik u.d.i.a., VELUX Slovenija d.o.o.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:   izobrazevanje@zaps.sina vrh

Projektni management – vodenje projektov

23.3.2011 ob 17.00 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:
Arhitekti so lahko veliko bolj uspešni, če več truda vložijo v pripravo projekta, preden začnejo z dejanskim projektiranjem. Predavanje bo vsebovalo predstavitev petih osnovnih elementov, ki naj bi jih projekti vsebovali že v fazi priprave:
1. Osnovno sporočilo projekta
2. Interni cilji, ki jih želimo doseči
3. Delovni načrt
4. Finančni načrt
5. Načrt upravljanja poslov

Michael Tomasik, arhitekt, projektni manager ima veliko izkušenj na področju velikih, zahtevnih mednarodnih projektov. Poleg predstavitve vseh petih elementov vodenja projektov, bo predavanje osredotočil na tretji in četrti element (delovni načrt in finančni načrt). Predstavil bo nekaj preprostih orodij, ki jih lahko arhitekti uporabljajo pri vseh projektih. Njegove izkušnje kažejo, da dobro pripravljeni projekti prinesejo več zadovoljstva pri strankah, več ponovnih naročil in večji zaslužek za arhitekta.

Predavatelj: arh. Michael Tomasik, projektni manager

Predavanje bo v angleškem jeziku.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:  izobrazevanje@zaps.sina vrh

Načrtovanje prostorskega razvoja podeželja – tuja in domača praksa

16.3.2011 ob 17.00 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:
Prostorsko planiranje oz. načrtovanje se je v večini evropskih državah uveljavilo na treh ravneh (država, regija, občina). Nekatere države pa so le smatrale, da je potrebno sistem planiranja razširiti na najnižjo lokalno raven in sicer na prostorsko enoto vasi in njeno funkcionalno območje. Tako se je razvila pomembna načrtovalska metoda za urejanje vasi in njene okolice. Temu so narekovale predvsem hitre strukturne spremembe na podeželju, propad stavbne dediščine in kulturnih krajin, vse večji pritisk po bivanju na podeželju idr. Ker pa ima podeželski prostor pomembno večfunkcionalno vlogo, je potrebno njegovo rabo in razvoj skrbno in detajlno načrtovati v smislu trajnostnega razvoja in varstva ustvarjenih in naravnih danosti. Nekateri sektorji, med njimi predvsem kmetijstvo, so prevzeli vodilno vlogo pri urejanju podeželskega prostora ter prenovi in razvoju vasi v sklopu integralnih komasacij, ki predstavljajo obenem instrument za realizacijo načrtovanih posegov v prostor, ki izhajajo iz načrtov višjih ravni. V predavanju bo predstavljenih nekaj teoretičnih izhodišč načrtovanja prostor na lokalni ravni ter pomen in vloga sektorskega kmetijskega planiranja, metode za uresničitev načrtov, metode urejanja podeželskih naselij v sklopu razvoja kmetijstva in drugih primarnih dejavnosti ob upoštevanju usmeritev agrarne in krajinske ekologije. Prikazani bodo uspešni primeri iz Nemčije, Danske in drugih evropskih držav ter možnosti razvoja tega sistema tudi pri nas.

Predavatelj: izr. prof. dr. Anton Prosen (v pokoju), UL FGG

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:  izobrazevanje@zaps.sina vrh

Komuniciranje z javnostjo

2.3.2011 ob 17.00 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča:
Za učinkovitost prostorskega načrtovanja je, tako kot za samo strokovno uspešnost posameznega prostorskega načrtovalca, zelo pomembna sposobnost in možnost komuniciranja. Komuniciramo na različne načine, na različnih ravneh, v različnih vlogah in pogojih, predvsem pa različno uspešno, pogosto tudi nezavedno, enosmerno in nestrpno.
Na predavanju bo odgovorjeno na vprašanja kot so: Kakšna je vloga komuniciranja v prostorskem načrtovanju, kakšne vrste komuniciranja so načrtovalcem na razpolago in kako jih izbrati glede na posamezno nalogo. Kakšna so načela dobrega komuniciranja in kako komuniciramo v različnih vlogah v prostorskem načrtovanju? Kako komuniciramo na dnevni ravni, v okviru formalnih postopkov in kako ravnamo v posebnih primerih? Na kaj moramo biti pri komuniciranju pozorni, kakšnim etičnim načelom sledimo in kako lahko komuniciranje prispeva k dvigu prostorske kulture.

Teme:                                                                     
Predavatelji:
1.  Komuniciranje kot promocija načrtovalca, naročnika, projekta in  
     stroke
2.  Komuniciranje kot orodje za predstavljanje načrtovalskega dela,
     za sodelovanje pri načrtovalskem delu in vključevanje v
     načrtovalsko delo
3.  Komuniciranje v razmerju do sodelovanja z javnostmi in kritiko
mag. Maja Simoneti, univ.dipl.inž.kraj.arh., IPOP, LUZ d.d.
dr. Matjaž Uršič, univ.dipl.soc., UL FDV
Matevž Čelik, univ.dipl.inž.arh., MAO, Trajekt

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:  izobrazevanje@zaps.sina vrh

KI ENERGIJA 2010 (po PURESU 2010) - praktična delavnica  

16.2.2011 ob 17.00 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana
in dodatno še 24.02.2011, 03.03.2011 in 10.03.2011

Novi PURES nas je vse skupaj postavil pred dejstvo, da se njegovih strokovnih smernic od 1.1.2011 tudi natančno držimo. Gradbeno fizikalni izračuni potrebni pri izdelavi projektov so vse kompleksnejši in tudi zamudni. Z namenom, da projektantom olajšajo delo, so v podjetju Knauf Insulation izdelali software imenovan KI-ENERGIJA 2010, ki vas na preprost in razumljiv način pelje skozi vse potrebne parametre. Če ste zamudili katero od njihovih splošnih predstavitev, ali bi želeli program konkretno spoznati na praktičnem primeru, vas vabimo, da skupaj s soustvarjalcem programa g. Primožem Bernardom d.i.s. iz podjetja Knauf Insulation, to naredite na naši delavnici.

Vsebina:
- skupna izdelava konkretnega projektnega primera s komentarji
- diskusija in vprašanja

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu: izobrazevanje@zaps.si.

Delavnica je za člane in članice ZAPS brezplačna.

Cena delavnice za nečlane ZAPS znaša 32 € z davkom. Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji pošljite na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si. Znesek kotizacije (s pripisom KI ENERGIJA) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli vračilo že plačane kotizacije, je možna najkasneje dva dni pred prijavljeno delavnico.

Zaradi prezasedenosti mest bodo delavnice potekale še ob četrtkih, in sicer 24.02.2011, 03.03.2011 in 10.03.2011.na vrh

Več modrosti – ekologija in potrošniška družba

19.1.2011 ob 17.00 v prostorih ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Izhodišča: 
Vse bolj razširjeno zavedanje o potrebi po vzdržnostnem razvoju – da moramo svet prepustiti našim potomcem vsaj v takšnem stanju, kot smo ga prejeli, je nepričakovano naletelo na svetovno ekonomsko krizo. Varčevanje ni več le moralna dolžnost do sveta, ampak kruta realnost. Ali lahko kaj privarčujemo pri energetskih stroških naših bivališč. Naenkrat nismo več odgovorni do narave, ampak nas bolj zanima lastni žep, čeprav sta ta dva pojma včasih izključujoča. To kar je poceni je lahko ekološko sporno. Vendar to ni glavna težava. Celo na volitvah volimo stranke, ki nam obljubljajo boljšo prihodnost – več zaslužka, višje pokojnine, manjše davke. To pa je možno le s povečano proizvodnjo. Zaradi tega nekatere industrijske države nočejo podpisati zavezujočih mednarodnih dogovorov o zmanjšanju emisij. Današnja potrošniška družba temelji na potrošnji, ki pa izključuje pravo varčevanje. »Potratno« staro tehnologijo zamenjujemo za naprednejšo, varčnejšo, kot smo videli na primeru varčnih sijalk. So občutno dražje in zelo strupene. Podobno se dogaja tudi s stavbami: podjetja nam ponujajo nove in nove tehnologije, ki so vse po vrsti občutno dražje in bolj zapletene. Čas je, da arhitekti ponovno odkrijemo stare modrosti in tehnologijo zamenjamo z znanjem.

Teme:
- Potrošniška družba, življenjsko zadovoljstvo in tradicija;
- Ponovno odkrivanje stoletnih izkušenj pri gradnji in današnja uporaba;
- Arhitektura kot modrost gradnje.

Predavatelj: Andrej Hrausky, udia

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu:  izobrazevanje@zaps.si


na vrh
 
Rešitve toplotnih mostov z novo tehnologijo gradnje z brušeno opeko

DuPont De Nemours Sarl in inovativni gradbeni materiali

Sodobni hišni strojni sistemi in arhitektura

Poetika prostora

Vloga zemljiške politike lokalnih skupnosti pri prostorskem razvoju

Aktualna evropska praksa na področju prostorskega planiranja

Uravnoteženo oblikovanje svetlobe - holistični pristop pri izbiri svetlobnih virov in integracija izvorov svetlobe v prostoru

Oblikovanje interjerjev

Vpliv naravne svetlobe na energijsko učinkovitost objekta (zahteve novega PURES) in bivalno ugodje

Projektni management – vodenje projektov

Načrtovanje prostorskega razvoja podeželja – tuja in domača praksa

Komuniciranje z javnostjo

KI ENERGIJA 2010 (po PURESU 2010) - praktična delavnica  

Več modrosti – ekologija in potrošniška družba