Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

stalno poklicno usposabljanje

 

Predavanja v letu 2017

Usposabljanje za izdelovalce energetskih izkaznic stavb

torek in sreda, 7. in 8. november ter od torka do četrtka. 14. - 16. november 2017; ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Usposabljanje bo potekalo v dopoldanskem in popoldanskem času. Po uspešno zaključenem usposabljanju lahko pristopite k preizkusu znanja, ki bo predvidoma dva tedna po usposabljanja.

Število mest za posamezni termin usposabljanja je omejeno. Cena usposabljanja je 390,00 EUR + 22 % DDV, cena preizkusa znanja pa 190 EUR + 22 % DDV. Znesek nakažete na ZAPS, Vegova 8, 1000 Ljubljana, transakcijski račun: SI56 0310 0100 1291 427.

Podrobnejše informacije o pogojih za prijavo na usposabljanje, ceni preizkusa znanja in ostalih vsebinah dobite na povezavi >>.

Prijava:
Prijavite se lahko preko spetne strani ali neposredno na e-naslovu izobrazevanje@zaps.si.

O energetskih izkaznicah >>na vrh

LEED in BREEAM v praksi 
Vrednotenje stavb po načelih trajnostne gradnje

10. 2. 2017, ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Bureau Veritas v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije organizira seminar o pridobivanju certifikatov LEED in BREEAM za gradbene projekte na primerih iz prakse. 

Izhodišča:
LEED in BREEAM sta svetovno priznani in globalno najbolj razširjeni shemi trajnostnega certificiranja gradbenih projektov. Gre za metodi prve generacije, ki obravnavata okoljske vplive stavb, pretežno povezane z izbiro materialov in rabo energije v fazi obratovanja objekta. LEED je shema, ki jo je razvil Green Building Council US (USGBC) in vrednoti projekte v vseh fazah izvedbe od projektiranja, gradnje do obratovanja in vzdrževanja vseh vrst objektov. Shemo BREEAM je razvil Building Research Establishment iz Velike Britanije. Prav tako globalno razširjena in uporabljana shema je bila vzpostavljena med prvimi že leta 1990. Število objektov registriranih in certificiranih po standardih zelene gradnje iz leta v leto strmo narašča in prinaša lastnikom stavb številne prihranke. Samo po najbolj razširjeni shemi LEED je globalno registriranih že preko 115.000 projektov v več kot 160 državah.

Namen seminarja:
Namen seminarja je arhitektom, projektantom, predstavnikom investitorjev in drugi zainteresirani javnosti predstaviti, kaj pomeni v praksi pridobivanje enega ali drugega certifikata ter kakšni so izzivi, s katerimi se soočajo investitor oziroma njegovi pooblaščeni ter projektanti, kako jih je najlažje obvladovati in kakšni profili strokovnjakov so običajno prisotni v projektnih skupinah za uspešno izvedbo takšnih projektov. Predavala bo mednarodna strokovnjakinja za LEED in BREEAM iz Italije, ki bo lahko odgovorila na praktična vprašanja udeležencev in predstavila svoje izkušnje iz prakse.

Program>

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na e-naslovu izobrazevanje@zaps.si.na vrh

Konferenca BIM za arhitekte

datum: petek, 7.april, 2017

lokacija: Fakulteta za arhitekturo, velika predavalnica,

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije pripravlja konferenco o BIM (Building Information Model) za arhitekte. Članom ZAPS, ki razmišljajo o uveljavitvi tehnologije BIM v svojih birojih, želimo podati celovito informacijo − od osnovne logike BIM in predstavitve načina vpeljevanja BIM v podjetje do BIM pri sodelovanju med arhitektom, statikom, strojnim inženirjem in elektro projektantom. Primere iz prakse bodo predstavili slovenski in tuji strokovnjaki.

Od aprila 2016 je v Veliki Britaniji oddajanje projektov v BIM obvezno za vsa javna naročila. V drugih državah EU pa BIM postaja tudi že praksa pri oddaji javnih naročil. Kaj je sploh BIM in na kaj se moramo pripraviti projektanti?

BIM je način projektiranja, ki omogoča izdelavo in upravljanje z digitalnimi fizičnimi in funkcionalnimi lastnostmi objektov v prostoru. Gre za trodimenzionalno modeliranje z informiranimi objekti, ki vsebujejo podatke, ki jih lahko izvozimo v tabele ter nam pomagajo pri odločanju o določeni nepremičnini in omogočajo nadzor nad investicijami. Ideja o BIM izhaja iz 70-ih, vendar pa se je koncept prijel šele v tem tisočletju kot digitalni prikaz procesa gradnje. Mojca Roženičnik alias BIM Ninja, ga je poimenovala " kodni zapis objekta, kjer lahko identificiramo potencialna tveganja v prihodnosti oz. se ustrezno pripravimo na izvajanje obratovanja in vzdrževanja objekta. S kreiranjem 3D inteligentnih gradnikov gradimo modele, ki ne samo lepo izgledajo, ampak nosijo vse potrebne informacije, da lahko element identificiramo, lociramo, kupimo, vzdržujemo in naročimo. In vse to je zbrano znotraj ene podatkovne baze, ki jo lahko beremo kot Excelovo tabelo ali pa vidimo kot 3D model v IFC pregledovalniku. Pri BIM-u ni omejitev. Lahko ustvarite BIM model mesta ali pa zgolj BIM model vašega stanovanja s podatki o stroških ogrevanja, kjer lahko spremljata spremembo skozi leta in pravočasno načrtujete obnovo fasade. Nihče si ne želi najprej imeti 30% povečanje stroška za ogrevanje in nato še stroška obnove fasade. V kolikor zaznate poslabšanje v porabi, lahko ta strošek aktivno načrtujete v naprej že več let."

Hitri premiki v smeri digitalizacije v gradbeništvu so povzročili, da je EU ustanovila program za razvoj in opredelitiev standardov BIM v vseh evropskih državah. Da bi izboljšali interoperabilnost programske opreme in sodelovanja med akterji v gradbeni industriji, si v številnih evropskih državah prizadevajo za bolj integrirano sprejetje standardov BIM, s katerimi opredeljujejo način digitalnega modeliranja. Najpomembnejši pri tem je odprti BIM (Open BIM), ki naj bi omogočal izmenjavo digitalnih modelov med različnimi programskimi opremami, pa tudi med različnimi inženirji, ki sodelujejo na enem projektu. Open BIM je univerzalni princip kako sodelovati pri dizajnu, izvedbi in obratovanju objektov. Temelji na odprtokodnih standardih in delovnih procesih. Open BIM je pobuda, ki jo je sprejelo več vodilnih ponudnikov programske opreme, ki uporabljajo odprtokodni standard building SMART Data Model.

Uporaba BIM tehnologije pa je predsem v tem, da omogoča različnim projektantom, arhitektu, statiku, elektro projektantu in strojnemu inženirju, da sodelujejo neposredno, na istem informiranem modelu. Pred kratkim je statik svojo odločitev za BIm opisal takole. " Koordinacija med vsemi udeleženci pri projektu: manj izgubljenega časa pri tem, ko čakam na arhitekta. Že istočasno sodelovanje, da statika in projektu, lahko pomeni pocenitev izvedbe, ker mi ni potrebno izmišljevati konstrukcijskih rešitev, s katerimi bi zadovoljil zahtevi po ohranjanju prvotne arhitekturne zasnove, ker bi ponovno iskanje primerne rešitve vzelo preveč časa in ni ekonomično upravičeno. Če se pa v ta proces vključijo še projektanti inštalacij, se s pomočjo dogovarjanja najdejo optimalnejše rešitve za razvod instalacij, ki ne podražijo izvedbo konstrukcije. Torej manj stresa za vse in več uživanja pri svojem delu."

Zato ZAPS organizira konferenco BIM za arhitekte. Poleg slovenskih predavateljev iz vseh področij projektiranja, smo povabili še dva tuja predavatelja. Prvi predavatelj je iz Velike Britanije, Thomas Corrie, partner pri Hopkins Architects iz Londona. Drugi predavatelj, Havard Vasshaug prihaja iz norveškega biroja Snøhetta in bo predstavil najnaprednejše rešitve, ki jih trenutno ponuja BIM. Kako se to obnese v praksi, nam bo povedala Mojca Roženičnik Korošec, ki že več let dela na področju vpeljevanja BIM v Angliji v okviru svojega podjetja BIM Ninja. Na enem dogodku bomo zajeli vse rešitve, ki jih imamo na voljo arhitekti. Ker je uporabnost programske opreme odvisna tudi od knjižnic, ki jih pripravljajo proizvajalci gradbenih materialov in opreme, smo k sodelovanju pritegnili tudi te.

Program dogodka

Gradiva s predavanj

TRIMO BIM izkušnja: razlogi, prednosti in aplikacije: Mitja Vovko, u.d.i.a., Trimo d.o.o  , bonus  Video

- Knauf Insulation: Uporaba BIM knjižnic za preprosto načrtovanje konstrukcijskih sklopov in zelenih streh Domen Ivanšek

Kotizacija za udeležbo na konferenci znaša:

30 eur za člane ZAPS in študente FA
50 eur za nečlane.

Posebna ponudba (3+1): ob skupni prijavi treh udeležencev, ima en udeleženec brezplačen vstop na dogodek.

V ceni je zajet ddv in kosilo v odmoru.

Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do 31. marca, 2017 na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si Znesek kotizacije (s pripisom BIM) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli celotno vračilo že plačane kotizacije, je možna do 31.marca.

Vabljeni!

VELIKI POKROVITELJ

MALI POKROVITELJ

 na vrh

Usposabljanje za izdelovalce energetskih izkaznic stavb

11. - 12. 5. 2017 in 22. - 24. 5. 2017, ZAPS, Vegova 8, Ljubljana

Usposabljanje bo potekalo v dopoldanskem in popoldanskem času. Po uspešno zaključenem usposabljanju lahko pristopite k preizkusu znanja, ki bo predvidoma dva tedna po usposabljanja.

Število mest za posamezni termin usposabljanja je omejeno. Cena usposabljanja je 390,00 EUR + 22 % DDV, cena preizkusa znanja pa 190 EUR + 22 % DDV. Znesek nakažete na ZAPS, Vegova 8, 1000 Ljubljana, transakcijski račun: SI56 0310 0100 1291 427.

Podrobnejše informacije o pogojih za prijavo na usposabljanje, ceni preizkusa znanja in ostalih vsebinah dobite na povezavi >>.

Prijava:
Prijavite se lahko preko spetne strani ali neposredno na e-naslovu izobrazevanje@zaps.si.

O energetskih izkaznicah >>na vrh

Predstavitev programskega pripomočka za izdelavo zasnove požarne varnosti za požarno manj zahtevne stavbe IGNIS 1

torek, 25. april 2017, 16:30, ZAPS, Vegova 8 v Ljubljani
 
Izhodišča:
Ena od bistvenih zahtev pri projektiranju stavb je zagotavljanje požarne varnosti, zato je zelo pomembno, da smo vsi, ki pri tem sodelujemo pravilno in dovolj izobraženi.
Na dodatnem strokovnem izobraževanju bo strokovnjak požarne varnosti gospod Andrej Fojkar, univ.dipl.inž.kem.inž., MSc, odgovorni projektant za požarno varnost in član IZS, predstavil osnovne pojme in poglavitne zakonitosti iz zakonodaje, ki obravnava varstvo pred požarom v stavbah ter praktične zadrege in primere pri zagotavljanju požarne varnosti v stavbah.

Helena Kovač, univ.dipl.inž.arh, članica ZAPS pa bo predstavila programski pripomoček za izdelavo zasnove požarne varnosti IGNIS, s katerim bodo odgovorni projektanti lahko izdelali zasnove za požarno manj zahtevne objekte, seveda s pomočjo ustreznega strokovnjaka.
Dostop do programskega pripomočka bo brezplačen za udeležence delavnice. Pogoj za uporabo je udeležba na strokovnem izobraževanju.

Prijav NE SPREJEMAMO več!

 
 

 


na vrh
 
Usposabljanje za izdelovalce energetskih izkaznic stavb

LEED in BREEAM v praksi 
Vrednotenje stavb po načelih trajnostne gradnje


Konferenca BIM za arhitekte

Usposabljanje za izdelovalce energetskih izkaznic stavb

Predstavitev programskega pripomočka za izdelavo zasnove požarne varnosti za požarno manj zahtevne stavbe IGNIS 1