Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovna pomoč

 

Konferenca BIM za arhitekte

datum: petek, 7.april, 2017

lokacija: Fakulteta za arhitekturo, velika predavalnica,

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije pripravlja konferenco o BIM (Building Information Model) za arhitekte. Članom ZAPS, ki razmišljajo o uveljavitvi tehnologije BIM v svojih birojih, želimo podati celovito informacijo − od osnovne logike BIM in predstavitve načina vpeljevanja BIM v podjetje do BIM pri sodelovanju med arhitektom, statikom, strojnim inženirjem in elektro projektantom. Primere iz prakse bodo predstavili slovenski in tuji strokovnjaki.

Od aprila 2016 je v Veliki Britaniji oddajanje projektov v BIM obvezno za vsa javna naročila. V drugih državah EU pa BIM postaja tudi že praksa pri oddaji javnih naročil. Kaj je sploh BIM in na kaj se moramo pripraviti projektanti?

BIM je način projektiranja, ki omogoča izdelavo in upravljanje z digitalnimi fizičnimi in funkcionalnimi lastnostmi objektov v prostoru. Gre za trodimenzionalno modeliranje z informiranimi objekti, ki vsebujejo podatke, ki jih lahko izvozimo v tabele ter nam pomagajo pri odločanju o določeni nepremičnini in omogočajo nadzor nad investicijami. Ideja o BIM izhaja iz 70-ih, vendar pa se je koncept prijel šele v tem tisočletju kot digitalni prikaz procesa gradnje. Mojca Roženičnik alias BIM Ninja, ga je poimenovala " kodni zapis objekta, kjer lahko identificiramo potencialna tveganja v prihodnosti oz. se ustrezno pripravimo na izvajanje obratovanja in vzdrževanja objekta. S kreiranjem 3D inteligentnih gradnikov gradimo modele, ki ne samo lepo izgledajo, ampak nosijo vse potrebne informacije, da lahko element identificiramo, lociramo, kupimo, vzdržujemo in naročimo. In vse to je zbrano znotraj ene podatkovne baze, ki jo lahko beremo kot Excelovo tabelo ali pa vidimo kot 3D model v IFC pregledovalniku. Pri BIM-u ni omejitev. Lahko ustvarite BIM model mesta ali pa zgolj BIM model vašega stanovanja s podatki o stroških ogrevanja, kjer lahko spremljata spremembo skozi leta in pravočasno načrtujete obnovo fasade. Nihče si ne želi najprej imeti 30% povečanje stroška za ogrevanje in nato še stroška obnove fasade. V kolikor zaznate poslabšanje v porabi, lahko ta strošek aktivno načrtujete v naprej že več let."

Hitri premiki v smeri digitalizacije v gradbeništvu so povzročili, da je EU ustanovila program za razvoj in opredelitiev standardov BIM v vseh evropskih državah. Da bi izboljšali interoperabilnost programske opreme in sodelovanja med akterji v gradbeni industriji, si v številnih evropskih državah prizadevajo za bolj integrirano sprejetje standardov BIM, s katerimi opredeljujejo način digitalnega modeliranja. Najpomembnejši pri tem je odprti BIM (Open BIM), ki naj bi omogočal izmenjavo digitalnih modelov med različnimi programskimi opremami, pa tudi med različnimi inženirji, ki sodelujejo na enem projektu. Open BIM je univerzalni princip kako sodelovati pri dizajnu, izvedbi in obratovanju objektov. Temelji na odprtokodnih standardih in delovnih procesih. Open BIM je pobuda, ki jo je sprejelo več vodilnih ponudnikov programske opreme, ki uporabljajo odprtokodni standard building SMART Data Model.

Uporaba BIM tehnologije pa je predsem v tem, da omogoča različnim projektantom, arhitektu, statiku, elektro projektantu in strojnemu inženirju, da sodelujejo neposredno, na istem informiranem modelu. Pred kratkim je statik svojo odločitev za BIm opisal takole. " Koordinacija med vsemi udeleženci pri projektu: manj izgubljenega časa pri tem, ko čakam na arhitekta. Že istočasno sodelovanje, da statika in projektu, lahko pomeni pocenitev izvedbe, ker mi ni potrebno izmišljevati konstrukcijskih rešitev, s katerimi bi zadovoljil zahtevi po ohranjanju prvotne arhitekturne zasnove, ker bi ponovno iskanje primerne rešitve vzelo preveč časa in ni ekonomično upravičeno. Če se pa v ta proces vključijo še projektanti inštalacij, se s pomočjo dogovarjanja najdejo optimalnejše rešitve za razvod instalacij, ki ne podražijo izvedbo konstrukcije. Torej manj stresa za vse in več uživanja pri svojem delu."

Zato ZAPS organizira konferenco BIM za arhitekte. Poleg slovenskih predavateljev iz vseh področij projektiranja, smo povabili še dva tuja predavatelja. Prvi predavatelj je iz Velike Britanije, Thomas Corrie, partner pri Hopkins Architects iz Londona. Drugi predavatelj, Havard Vasshaug prihaja iz norveškega biroja Snøhetta in bo predstavil najnaprednejše rešitve, ki jih trenutno ponuja BIM. Kako se to obnese v praksi, nam bo povedala Mojca Roženičnik Korošec, ki že več let dela na področju vpeljevanja BIM v Angliji v okviru svojega podjetja BIM Ninja. Na enem dogodku bomo zajeli vse rešitve, ki jih imamo na voljo arhitekti. Ker je uporabnost programske opreme odvisna tudi od knjižnic, ki jih pripravljajo proizvajalci gradbenih materialov in opreme, smo k sodelovanju pritegnili tudi te.

Program dogodka


na vrh

Gradiva s predavanj

TRIMO BIM izkušnja: razlogi, prednosti in aplikacije: Mitja Vovko, u.d.i.a., Trimo d.o.o  , bonus  Video

- Knauf Insulation: Uporaba BIM knjižnic za preprosto načrtovanje konstrukcijskih sklopov in zelenih streh Domen Ivanšek

 

 

Kotizacija za udeležbo na konferenci znaša:

30 eur za člane ZAPS in študente FA
50 eur za nečlane.

Posebna ponudba (3+1): ob skupni prijavi treh udeležencev, ima en udeleženec brezplačen vstop na dogodek.

V ceni je zajet ddv in kosilo v odmoru.

Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji sprejemamo do 31. marca, 2017 na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si Znesek kotizacije (s pripisom BIM) ob prijavi nakažite na TRR SI56 0310 0100 1291 427, odprt pri SKB banki. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli celotno vračilo že plačane kotizacije, je možna do 31.marca.

Vabljeni!


na vrh

VELIKI POKROVITELJ


na vrh

MALI POKROVITELJ

 


na vrh
 

VELIKI POKROVITELJ

Knaufinsulation

Wicona

Trimo

MALI POKROVITELJ

CGS

PilonAEC

iPROSTOR

REX Kralj


Program dogodka

Gradiva s predavanj

VELIKI POKROVITELJ

MALI POKROVITELJ