Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

BIM izobraževanja - 1.sklop (3 dni)

04.03.2019


ZAPS bo v sodelovanju s Pilon.d.o.o., organiziral sklop BIM izobraževanj, ki bodo v prvem polletju 2019, v prostorih ZAPS. Pripravljenih je 9 sklopov celo in večdnevnih delavnic o uporabi BIM orodij, ki so primerna za vse, ki jih zanima uvajanje BIM procesa pri načrtovanju.

Opis tematik sklopov, komu je izobraževanje namenjeno in kaj lahko udeleženci od izobraževanja pričakujejo je dostopno tukaj>>. Datumi izobraževanj posameznih sklopov so dostopni tukaj>>. Prvi sklop izobraževanja je predviden v marcu. Prijavite se tukaj>>.

Kotizacija za izobraževanje znaša 120€/dan. 

EU že dve leti pripravlja in usklajuje zakonodajo na temo vpeljave BIM procesa pri načrtovanju, gradnji in vzdrževanju. Pri projektih sofinanciranih s strani EU, naj bi ta dosegla občutne prihranke in večjo konkurenčnost. Tudi pri nas se že pojavljajo prvi razpisi, kjer se pri načrtovanju in oddaji zahteva uporaba BIM procesa. Ta omogoča sodelovanje različnih strok, ki sodelujejo pri projektu in si izmenjujejo informacije s pomočjo BIM modela. Opažamo, da obstaja velik interes in potrebe po novih kompetencah, ki jih zahteva nov način načrtovanja. Že dalj časa se pripravljajo krajša eno, dvo in trodnevna BIM izobraževanja namenjena predvsem arhitektom. V prvi fazi bo organiziranih devet izobraževanj, ki bodo predstavila ključna področja uporabe BIM orodja pri arhitekturnem načrtovanju. V odvisnosti od interesa pa bodo organizirana tudi nova. Vsi udeleženci izobraževanj bodo dobili brezplačni dostop do testne verzije uporabljene programske opreme in e-knjigo z vsemi predstavljenimi informacijami za lastno uporabo.

Pri razširjenosti uporabe BIM procesa so vodilne skandinavske države in Velika Britanija, ki si je zadala štiri dolgoročne cilje. Do leta 2025 želijo znižati stroške investicij in predvsem vseživljenske stroške uporabe (the whole life cost) za 33%, čas od ideje do realizacije novogradenj in adaptacij za 50%, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v sektorju za 50% in predvsem povečanje izvoza teh storitev za 50% (BIM Construction Industrial Strategy Policy 2025). To zadnje je zelo pomembno, ker sektor že danes v VB zaposluje 10% vseh in ustvari 7% BDP ali 140 miljard eurov.
 
 
BIM proces omogoča manjše število napak pri načrtovanju zaradi možnosti 2D/3D kontrole; vsa dokumentacija je vedno usklajena tudi pri spremembah v zadnjem trenutku; spremembe v kateremkoli pogledu, prerezu, popisu, itd. se samodejno upoštevajo na celotni dokumentaciji; podpira timsko delo več projektantov na istem projektu; hitrejše načrtovanje s pomočjo knjižnic proizvajalcev; izdelavo popisov količin in površin, shem oken in vrat, sončnih študij, prerezov, 2D in 3D pogledov; možnost oblikovanja zahtevnejših organskih oblik in uporabo algoritmičnega načrtovanja; izdelava hitrih vizualizacij kot pomoč pri projektiranju in predstavitvah naročniku; izdelavo različnih simulacij za energetsko varčen in ekološko bolj prijazen projekt. 

Ker je BIM proces in ne programsko orodje, je ključna odprtost na ISO standarde. Ti omogočajo tisočim programskim rešitvam, ki se danes uporabljajo pri projektiranju, da niso samo povezljivi ampak, da lahko med seboj inteligentno komunicirajo na osnovi referenčnega modela. V OSPREDJE IV: PIONIRKE SLOVENSKE ARHITEKTURE, GRADBENIŠTVA IN OBLIKOVANJA

04.03.2019


Galerija Dessa vabi  na odprtje že četrte razstave "V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja", ki bo danes, ponedeljek, 4. marca 2019, ob 19. uri .
Razstavo sta v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, in nadaljuje niz razstav, katerih namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Tokrat so predstavljena dela še desetih ustvarjalk v poklicih, ki so/veljajo za tradicionalno moške. Poleg predvojnih in prvih povojnih ljubljanskih diplomantk so predstavljene tudi tiste, ki so študij zaključile v tujini.
Več na spletni strani www.dessa.si.

Vljudno vabljeni!Mednarodni nagradni natečaj Wienerberger Brick Award 2020

04.03.2019 do 09.04.2019


Družba Wienerberger že devetič razpisuje neodvisni natečaj Brick Award za izjemne opečnate zgradbe z vsega sveta in  vabi, da prijavite svoje projekte. Rok za prijavo je 9. april 2019.
Wienerberger Brick Award, mednarodno nagrado za izjemne primere sodobne in inovativne opečne arhitekture, so prvič razpisali leta 2004. Njen namen je v ospredje postaviti ta naraven gradbeni material ter pokazati, kako vznemirljiva, posebna in sodobna je lahko uporaba opeke v arhitekturi. Družba Wienerberger bo nagrado leta 2020 podelila že devetič, zato vabi arhitekte, da prijavijo svoje projekte prek spleta.
Nagrada se podeljuje v petih kategorijah:
• Feeling at home (Občutek domačnosti),
• Living together (Živeti skupaj),
• Working together (Delati skupaj),
• Sharing public spaces (Javni prostori),
• Building outside the box (Gradnja brez omejitev).

Razpis>>

Informacije in prijava>>