Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Nova poklicna, gradbena in prostorska zakonodaja (ZUreP-2, GZ, ZAID) - Maribor ZASEDENO

25.09.2019


Obveščamo vas, da bo naslednje regijsko izobraževanje na temo nove zakonodaje z naslovom Nova prostorska, gradbena in poklicna zakonodaja (ZUreP-2, GZ, ZAID), ki ga organizirata ZAPS in IZS za svoje člane

v MARIBORU, v sredo, 25.9.2019 ob 12:00 uri, 
Dravske elektrarne Maribor, Obrežna ul. 170, 2000 Maribor

Na izobraževanju s področja nove poklicne, gradbene in prostorske zakonodaje, ki je 17. novembra 2017 stopila v veljavo, in se uporablja s 1. junijem 2018, bomo predstavili Zakon o urejanju prostora (ZUreP-2), Gradbeni zakon (GZ) in Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID). Čas bo tudi za razpravo.

Predavatelji:

Vlado Krajcar, univ. dipl. inž. arh.

Bogdana Dražić, univ. dipl. inž. arh.

mag. Tomaž Černe, univ. dipl. inž. geod.

Helena Kovač, univ. dipl. inž. arh

 

Program izobraževanja:

12:00 -Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti - ZAID; Vlado Krajcar, univ. dipl. inž. arh.

13:15 - ZUreP-2 - Prostorsko načrtovanje; Bogdana Dražić, univ. dipl. inž. arh.

14:30 - odmor

14:45 - ZUreP-2 - Ukrepi zemljiške politike in prostorski informacijski sistem; mag. Tomaž Černe, univ. dipl. inž. geod.

16:00 - Gradbeni zakon – GZ; Helena Kovač, univ. dipl. inž. arh.

17:15 - razprava

 

Izobraževanje je v prvi vrsti namenjeno članom ZAPS in IZS, v primeru prostih mest dobrodošli vsi, ki jih ta tematika zanima. Prednost pri prijavi imajo člani/ce iz regije. Prijavite se tukaj>>

Izobraževanje je za člane ZAPS brezplačno, za ostale udeležence pa znaša kotizacija 150,00 € (z DDV). Člani IZS se prijavijo preko matične Zbornice. Kotizacijo je potrebno plačati na transakcijski račun ZAPS: SI56 6100 0001 8357 306. Prosimo, da pri plačilu za namen napišete, za koga je bila kotizacija plačana. Potrdilo o plačilu pošljite na e-naslov: izobrazevanje@zaps.si. Račun vam bomo izstavili po izvedenem izobraževanju.

Skrajni rok za morebitno odpoved (po e-pošti: izobrazevanje@zaps.si) je ponedeljek 23.9.2019, tako za člane ZAPS, kot tudi za ostale prijavljene. Če se boste odjavili kasneje ali če se ne boste odjavili, vam bomo zaračunali stroške kotizacije (za člane ZAPS v višini 60,00 € (z DDV), za ostale v višini 150,00 € (z DDV)).Razprava: Arhitektura in ideologija

25.09.2019


Preddogodek simpozija O oblasti v arhitekturi

sreda, 25. september 2019 ob 18.00,

Fakulteta za arhitekturo (Plečnikova predavalnica), Zoisova c. 12, Ljubljana

 

Kakšno je razmerje med arhitekturo in ideologijo? Kako in zakaj arhitektura nastopa kot ideologija? Andrew Ballantyne, Nadir Lahiji, Elke Krasny in Robert Pfaller bodo predstavili svoja izhodišča za premislek tega kompleksnega prepleta. Dogodek in razpravo bo povezovala Mateja Kurir.

Dogodek je uvod v mednarodni simpozij O oblasti v Arhitekturi #3, na katerem bodo gostje spregovorili o mikropolitiki in arhitekturi, fantazmagoriji in kapitalističnem užitku, o ikonskih premikih v arhitekturi 1980-ih in 1990-ih, o prepletu postmoderne estetike in neoliberalizma ter možnostih alternativnega pogleda na oblast v arhitekturi kot na oblast kapitala in oblast za kapital.

O avtorjih

ANDREW BALLANTYNE je profesor arhitekture na Univerzi v Newcastlu v Veliki Britaniji. Najprej je arhitekturo ustvarjal, kasneje je začel o njej pisati. Med drugim je avtor Architecture Theory: A Reader in Philosophy and Culture, Deleuze and Guattari for Architects, Key Buildings from Prehistory to the Present, Rural and Urban: Architecture Between Two Cultures ter Arhitektura: Zelo kratek uvod.

ELKE KRASNY je kulturna teoretičarka, kuratorka in profesorica na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. V svojem delu povezuje arhitekturne, urbanistične in sodobnoumetniške kritične prakse z vprašanji spomina, ekologije, ekonomije in dela. Nedavno je souredila knjigo Critical Care: Architecture and Urbanism for a Broken Planet. Njena razstava Hands-on Urbanism: The Right to Green je bila prikazana na Beneškem bienalu arhitekture leta 2012.

NADIR LAHIJI je arhitekt in kulturni teoretik. Med drugim je avtor An Architecture Manifesto: Critical Reason and Theories of a Failed Practice, Can Architecture Be an Emancipatory Project: Dialogues on Architecture and the Left, The Missed Encounter of Radical Philosophy with Architecture ter soavtor The Architecture of Phantasmagoria: Specters of the City.

ROBERT PFALLER je filozof in predavatelj na Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje v Linzu v Avstriji. Med drugim je avtor knjig Interpasivnost, On the Pleasure Principle in Culture: Illusions without Owners ter Erwachsenensprache: Über ihr Verschwinden aus Politik und Kultur.

******

Več informacij o simpoziju: www.igorzabel.org

Program pripravlja Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v sodelovanju z Matejo Kurir ter s podporo Fakultete za arhitekturo UL, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in ERSTE sklada.

Program bo potekal v angleščini. Vstop je brezplačen.