Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

Dan arhitektov 2014

9/10 let ZAPS in razvoj arhitekture: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v letu 2014 praznuje desetletnico samostojnega delovanja in devetletnico nagrade zlati svinčnik. Dan arhitektov bo v petek, 10. oktobra 2014, v bivših prostorih Tiskarne Mladinska knjiga, delo arhitekta Savina Severja, na Dunajski cesti 123 v Ljubljani.

PROGRAM DOGODKA

dopoldne priporočamo ogled sejma Ambient
kraj dogodka: Gospodarsko razstavišče

popoldne priporočamo: ogled razstave Mesec oblikovanja
kraj dogodka: bivša tiskarna Mladinska knjiga

15h : Zbor arhitektov Ljubljanske regije: Kako urediti arhitekturno dejavnost?
kraj dogodka: bivša tiskarna Mladinska knjiga

Kako naj ZAPS deluje v prihodnosti? Kako doseči ureditev trga za opravljanje projektantske dejavnosti? Predstavili bomo analizo poslovnih subjektov, ki delujejo na področju projektiranja in možnosti za ureditev.
Predstavili pa bomo tudi predlog postopka pridobivanja dovoljenj v postopku graditve, ki temelji na izhodišču, da je zakonodajne spremembe možno zagotoviti zgolj s celovito rešitvijo, ki vključuje ukrepe v vseh fazah postopka in se dotika vseh udeležencev postopka od zasnove gradnje, do dovoljevanja, načrtovanja, nadzora in potrjevanja pravilnosti gradnje.
Cilji:
• pridobitev gradbenega dovoljenja v čim bolj zgodnji fazi projektiranja,
• znižanje in prerazporeditev finančnih bremen investitorja,
• jasna razmejitev in povečanje odgovornosti udeležencev pri graditvi.

Oba predloga bo predstavil Slavko Gabrovšek. Sledil bo moderiran pogovor.
Vabljeni vsi, ne samo ljubljanski arhitekti!

Predstavitev predloga za spremembo Zakona o graditvi objektov: ZGO-dba
ZGO-dba: 9 temeljnih novosti /zloženka/
SPodoben Prostor_diagram
Regulacija poklica in dejavnosti

16h : Nataša Mrkonjić: ARHINFO, nov spletni portal za predstavitev arhitekture

Člani ZAPS bomo dobili nov spletni medij za predstavitev naše dejavnosti. Na enem mestu bodo zbrane vse reference, realizacije članov in projektantskih podjetij. Spletna stran v slovenskem in angleškem jeziku bo vstopni portal za potencialne naročnike, za iskanje žirij natečajev ipd.

17h : predavanje: Jeff Bickert: Kritiške pripovedi

Predavanje se bo dotaknilo vloge in vrednosti arhitekturnih nagrad v širši kulturni krajini. Predavanje bo v angleškem jeziku.
 

18h : okrogla miza: Zlati svinčnik in razvoj arhitekture v zadnjem desetletju

Arhitekti, urbanisti in krajinski arhitekti smo organizirani v Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). ZAPS je skupaj z Inženirsko zbornico Slovenije (IZS) ustanovljena za zagotavljanje strokovnosti in varovanja javnega interesa na področju urejanja prostora in graditve objektov ter varstva tretjih oseb. Kaj zbornično organiziranje pomeni za razvoj arhitekturne stroke v Sloveniji? Namen vseh arhitekturnih nagrad je povečati zanimanje za arhitekturne teme in približati njen pomen laični javnosti ter hkrati krepiti kulturo dialoga med različnimi pristopi k arhitekturnim praksam. Vendar pa, koliko so arhitekturne nagrade sploh uspešne pri tem? Ob množici arhitekturnih nagrad bomo spregovorili o tem, koliko razstave in priznanj stimulirajo ustvarjalno delo na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja? Ali nagrade pripomorejo k prepoznavnosti določene arhitekture in uveljavitvi načel dobre arhitekture? Ali se z njimi povečana dodana vrednost za investitorja, arhitekturni biro (projektanta) in ali vplivajo na trg nepremičnin - gospodarska vrednost nagrade?

Vabljeni govorniki:
- dolgoletni predsednik ZAPS dr. Viktor Pust,
- predsednik ZAPS mag Andrej Goljar,
- predsednik skupščine ZAPS Aleksander Ostan,
- arhitekt Milan Tomac, Enota,
- arhitekt Boštjan Vuga, Sadar + Vuga,
- krajinski arhitekt Matej Kučina, Bruto,
- Marko Lukič, direktor Lumar IG.
Pogovor moderira: Mika Cimolini, arhitektka, Komisarka za informiranje ZAPS in predsednica regije Ljubljana.

20h :  Podelitev nagrad ZAPS in otvoritev razstave Slovenska arhitektura in prostor 2014,
           ki jo bo moderiral Dražen Dragojević.

21h : Druženje, za glasbo bo skrbel Junzi.


na vrh

KOTIZACIJA IN PRIJAVE

Vstopnina na razstavo Meseca oblikovanja in v prostore bivše tiskarne Mladinska knjiga znaša 3 eur.
Kotizacija na dogodek Dan arhitektov 2014 znaša 20 eur. Študenti imajo 50% popust na kotizacijo.
Člani ZAPS ob predhodni prijavi ne plačajo, ne vstopnine, ne kotizacije. Prijave pošljite do 6. oktobra, 2014 na elektronski naslov barbara.pungercar@zaps.si
Nečlani in študenti ZAPS pošljite prijavo s potrdilom o plačilu in potrdilom o šolanju na elektronski naslov barbara.pungercar@zaps.si
Prijave sprejemamo do 6. oktobra 2014 oziroma do zapolnitve mest. Pisna odjava, na podlagi katere bomo izvedli vračilo že plačane kotizacije, je možna do 9. oktobra 2014.

PREDNAROČILO KATALOGA SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2014
Ob razstavi bo izšel jubilejni katalog zbornice Slovenska arhitektura in prostor 2014. Katalog prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta, podkrepljen pa je s teksti priznanih kritikov in publicistov (pisci: Jeff Bickert, Andrej Hrausky, Janez Lajovic, Mateja Medvedič in Mika Cimolini), ki se osredotočajo na pomen Zbornice za arhitekturo in prostor pri razvoju dobre projektantske prakse v Sloveniji. Cena kataloga v prednaročilu do 10. oktobra in na dan dogodka znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine, prevzem na Dan arhitektov) za člane ZAPS ter 25,00 EUR z DDV za nečlane. Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.

Redna cena kataloga bo 20,00 EUR z DDV za člane ZAPS ter 30,00 EUR z DDV za nečlane.
Prevzem kataloga bo možen po 10.10.2014.


na vrh

DOGODEK SO OMOGOČILIna vrh
 

RAZPIS ZA PREGLEDNO RAZSTAVO IN PRIZNANJA ZAPS

PRIJAVE

NAROČILO KATALOGAPROGRAM DOGODKA

KOTIZACIJA IN PRIJAVE

DOGODEK SO OMOGOČILI