Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovna pomoč

 

Elaborat in izkaz zaščite pred hrupom v stavbah

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je na podlagi zahteve Pravilnika o zaščiti pred hrupom v stavbah Ur.l. 10/2012 in Tehnične smernice TSG – 1 005:2012 Zaščita pred hrupom v stavbah pripravila programski pripomoček SONITUS 1 za izdelavo elaborata in izkaza zaščite pred hrupom v stavbah. Osnovna verzija programa SONITUS 1 omogoča izračun zaščite pred zunanjim hrupom v stavbah. V najkrajšem času ZAPS želi pridobiti tudi programske pripomočke za izračun ostalih ravni hrupa (zaščite pred hrupom, ki po zraku prihaja iz ostalih prostorov, udarnim hrupom, hrupom obratovalne opreme in odmevnim hrupom) in jih vključiti v programski pripomoček SONITUS 1 . Končna rešitev bo odvisna predvsem od finančnih zmožnosti ZAPS.

Uporabniki programa SONITUS 1 so lahko aktivni člani matične sekcije arhitektov pod pogojem, da opravijo usposabljanje na daljavo v "1. modulu SONITUS 1", kar pomeni izvedbo preizkusa na praktičnem primeru, in podpišejo ustrezno izjavo o uporabi programa SONITUS 1. Preizkus poteka tako, da za predloženi primer za enostanovanjsko hišo izdelate izračun zaščite pred zunanjim hrupom.
Usposabljanja na daljavo bomo redno ponavljali, tako da se boste lahko prijavili, ko vam bo termin ustrezal. Predvidoma bo naslednji modul usposabljanja na daljavo za SONITUS 1 v drugem tednu marca 2014. Namen usposabljanja je izključno želja, da je strokovno znanje odgovornih projektantov na visoki ravni in med seboj primerljivo.

Uporaba SONITUS 1 poteka preko spletne strani ZAPS in si ga uporabniki ne morejo naložiti na svoje računalnike. Uporabniku bo na podlagi opravljenega usposabljanja in podpisane izjave omogočen dostop na spletni naslov programa, kamor se bo lahko prijavil s svojim geslom za dostop na spletno stran ZAPS. Uporabnik bo lahko pod svojo številko shranil do 20 različnih projektov, in jih bo lahko naknadno urejal, dopolnjeval. Lahko pa jih bo shranil tudi na svojem računalniku, za ponovno urejanje ali računanje pa jih bo predhodno moral uvoziti pod svojim geslom na spletni strani ZAPS.

Na podlagi izračuna SONITUS 1 bo uporabnik natisnil elaborat in izkaz zaščite pred hrupom, kar je po veljavnem pravilniku obvezna sestavina projekta PGD. Na elaboratu in izkazu se bo vedno samodejno izpisalo ime pooblaščenega arhitekta-arhitektke, ki je elaborat izdelal, česar ni mogoče spremeniti.

Uporabnik programa SONITUS 1 se z uporabo programa zaveže, da je v celoti seznanjen z vsebino in zahtevami:
• PRAVILNIKA o zaščiti pred hrupom v stavbah (uradni list RS, št. 10/2012) in
• TEHNIČNO SMERNICO TSG – 1 005: 2012 – ZAŠČITA PRED HRUPOM V STAVBAH

Zbornica za arhitekturo in prostor jamči za skladnost z zgoraj navedenimi predpisi in pravilnost programskih izračunov, saj je program validiran s strani Slovenskega društva za akustiko, presoja po SIST EN 12354‐3: 2001, v februarju 2013 (validant: dr. Jurij Prezelj) Uporabnik programa je sam v celoti odgovoren za pravilno vnesene podatke za obravnavano stavbo, upoštevanje navodil za uporabo programa SONITUS 1 ter končni izračun elaborata.
 

Pravilnik o zaščiti pred hrupom v stavbah (uradni list RS, št. 10/2012)

Tehnična smernicaTSG – 1 005: 2012 – Zaščita pred hrupom v stavbah

 

Kako izdelati elaborat in izkaz gradbene akustike

povzetek delavnice, predavatelj: Saša Galonja
gradbena akustika 1
gradbena akustika 2
gradbena akustika 3


na vrh

SONITUS 1


na vrh
 
Kako izdelati elaborat in izkaz gradbene akustike

SONITUS 1