Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

novice

 

Dopisi skupine "Ženske v arhitekturi" poslancem državnega zbora

30.06.2021 09:11

Skupina Ženske v arhitekturi (ŽVA), ki deluje v okviru ZAPS, je od aprila do maja poslancem in poslanskim skupinam državnega zbora RS pošiljala redne tedenske dopise v podporo arhitekturni in krajinsko arhitekturni stroki.

Kljub temu, da je besedilo predloga Proti-arhitekturnega gradbenega zakona (PaGZ-1) na vladi sprejet, bodo poslancem državnega zbora poslani dopisi lahko koristili kot relevantno gradivo ob odločanju o PaGZ-1.

26.01.2021: ZJN in GZ-1 >>
02.02.2021: Za prostor gre! >>
09.02.2021: V kakšno realnost se bomo zbudili >>
17.02.2021: načrt za stavbo naročite pri arhitektu >>
23.02.2021: kultura prostora >>
02.03.2021: Kakovosten prostor za razvoj otroka >>
09.03.2021: Kakšno Slovenijo si želimo? >>
16.03.2021: Arhitektura je dobra za prostor, uporabnike, identiteto, ekonomijo – in instagram 
23.03.2021: Zakaj se je Winston Churchill zavzemal za arhitekturo >>
31.03.2021: Komu koristi umetno ustvarjen spor med arhitekti in inženirji? >>
13.04.2021: Arhitekturni natečaj NI birokratski postopek >>
Analize za spremembe gradbenega zakona

29.06.2021 14:38

Ponovno objavljamo ključne analize, ki smo jih v času priprave sprememb Gradbenega zakona (GZ) pošiljali na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP).

Na niti eno izmed poslanih analiz s strani MOP nismo prejeli odgovora ali komentarja. Žal so rezultati poslanih analiz v novem Proti-arhitekturnem gradbenem zakonu (PaGZ-1) popolnoma ignorirani.

01: Vrsta del na gradbišču >>
02: Monopol stroke >>
03: Bistvene zahteve >>
04: Primerjava študijskih programov >>
05: Ohranitev pridobljenih pravic >>
06: Študijske vsebine za vodenje del >>
07: Poklic arhitekta v pravnem redu EU >>
08: Arhitektura brez arhitektov >>
09: Trg projektantskih storitev kot trg limon >>
Razstava natečajnih elaboratov za ureditev glavnega trga v Vipavi

29.06.2021 08:50


Občina Vipava vabi na razstavo natečajnih elaboratov za celovito arhitekturno, krajinsko in likovno ureditev Glavnega trga in odprtih javnih površin v središču naselja Vipava.

Otvoritev razstave bo v petek 2.7.2021 ob 19.00 uri v Kulturnem domu v Vipavi. Razstava bo na ogled vsak dan do 6.8.2021 od 8.00 do 20.00 ure. 

Z veseljem Vas pričakujemo!

vabilo >>
junijski medijski razmisleki o posledicah predlaganega Zakona o debirokratizaciji

28.06.2021 20:42

Člane in javnost vabimo k spremljanju junijskih medijskih razmislekov o posledicah v prostoru in stroki, ki jih prinaša predlagani Zakon o debirokratizaciji. Do objav zaklenjenih vsebin lahko člani dostopate preko klipinga >> 

prispevek RTV Slo 18.6.2021 >>
Arne Vehovar za Dnevnik 24.6.2021  >>
Jernej Prijon za SP Dela 26.6.2021  >>
prispevek Val 202, Georgi Bangijev, Barbara Škraba, Tomaž Krištof, Vroči mikrofon 1.7.2021  >>
Razpisan je natečaj za stanovanjsko sosesko Zlati grič v Velenju

28.06.2021 12:18

Razpisan je nov javni, enostopenjski natečaj za programsko, urbanistično, arhitekturno in krajinsko ureditev prostora stanovanjske soseske Zlati grič v Velenju.

Predmet natečaja je izdelava idejne urbanistične, arhitekturne, krajinsko arhitekturne in programske zasnove območja pozidave »Zlati grič« v Velenju, ki je v OPN Mestne občine Velenje opredeljeno kot območje pretežno stanovanjske gradnje. Natečajne rešitve naj s celovito obravnavo prostora predvidijo stanovanjsko območje z vsemi potrebnimi programi, ki bo dobro vpeto v mestno tkivo in bo prebivalcem omogočalo kakovostno bivanje na eni lepših lokacij v Velenju z dobro osončenostjo, lepimi pogledi na Velenjski grad in gozdove Kožlja, v neposredni bližini mestnega gozda z možnostjo za rekreacijo v naravi in vsemi prednostmi središča mesta.
Naročnik je Mestna občina Velenje. Rok oddaje je 30.09.2021.

Vabljeni k sodelovanju!

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
OKROGLA MIZA »OSTATI ŽENSKA V POKLICU, IZZIVI ARHITEKTK IN INŽENIRK«

28.06.2021 10:36

Delovna skupina ZAPS »Ženske v arhitekturi« vabi na okroglo mizo »Ostati ženska v poklicu, Izzivi arhitektk in inženirk«, ki bo v sredo, 8. septembra ob 17 uri na vrtu Plečnikove hiše, Karunova 4 v Ljubljani.

Z vabljenimi vizionarkami želijo arhitektke in inženirke osvetliti svoje poklicne in življenjske izzive, predvsem v luči izkušenj in spodbud cenjenih strokovnjakinj, dr. Eve Boštjančič, mag. Violete Bulc, dr. Renate Salecl, dr. Alenke Rebula in mag. Špele Videčnik. Okroglo mizo bo povezovala arhitektka Maja Vardjan.

Okrogla miza je del mednarodnega projekta Yes, we plan! >> pod okriljem Erasmus, del evropske mreže Women in Architecture >> in sestavni del posebne številke revije AB – Arhitektov Bilten >>

program >>
vse najboljše ob trideseti obletnici državnosti!

25.06.2021 11:33

Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!

 

Drage kolegice in kolegi, želimo vam vse najboljše ob prazniku in trideseti obletnici samostojne države!

Naš poklic je tisti, ki je - ne glede na zgodovinske okoliščine - vedno gradil otipljivo prihodnost in identiteto določenega naroda in prostora. Prostor našega življenjskega okolja je tisti del kulture, ki ga sprejemamo nezavedno, enako neposredno in spontano kot materni jezik, preko vsakodnevnega izkustva. Na ta način je prostor v marsičem podoben jeziku, obenem pa je tudi najbolj materialen zapis našega načina življenja in naše kulture. Tako bo tudi v prihodnje. Prostor je dragocenost in njegova zaščita nikoli ni bila enostavna. Arhitektura in kvaliteta bivalnega prostora, z njo pa tudi poklic arhitekta, prostorskega načrtovalca, krajinskega arhitekta, so v širšem evropskem prostoru postavljeni na enako raven javnega interesa kot zdravje prebivalstva. Evropa deklarativno stremi k cilju, da bi prostor razumeli kot neprecenljivo dobrino, dodano vrednost in ne kot surovino za kapitalski donos.

Prihodnost nas, arhitekte, zelo potrebuje. Naša dežela nas zelo potrebuje. Kot skupnost strokovnjakov bomo naredili vse, kar je v naši moči, za edinost, srečo, spravo in za produktivni smisel besed oblast, čast, last.
Vlada je sprejela besedilo predloga Proti-arhitekturnega gradbenega zakona (PaGZ-1)

18.06.2021 11:53

Vlada je na svoji 82. seji sprejela besedilo predloga Proti-arhitekturnega gradbenega zakona (PaGZ-1), s katerim se Slovenija dolgoročno odpoveduje tako arhitekturni stroki, kot tudi procesom, ki pripeljejo do kvalitetnega javnega in bivalnega grajenega okolja. Ministrstvo za okolje in prostor je v sporu med strokami glede kompetenc za posamezna področja pri vseh ključnih točkah namesto sprejema predlaganih kompromisov v celoti sledilo stališčem IZS:

1. Ukinja se obveznost javnih arhitekturnih natečajev za večje javne investicije v novogradnje.
2. Uvaja se uravnilovka med strokami glede vodenja projektiranja (vodja projektiranja vrtca bo lahko strojni inženir, vodja projektiranja doma starejših občanov inženir elektrotehnike in podobno).
3. Pooblaščenim arhitektom se preprečuje, da bi nastopali kot vodje gradnje.
4. Uvaja se male rekonstrukcije, za katere so v veliki večini primerov pristojni izključno gradbeni inženirji kot privilegirana stroka zakona.
5. Ukinja se vodilni načrt, uvajajo se zbirni prikazi in zbirni načrti, sistem izdelave projektne dokumentacije se po samo treh letih veljave sedanjega sistema ponovno postavlja na glavo.

PaGZ-1 bo v parlamentarni proceduri predvidoma avgusta in septembra letos. Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije bo besedilu PaGZ-1 še naprej aktivno nasprotovala.

proti-arhitekturni gradbeni zakon (PaGZ-1) >>
RAZSTAVA OHS NA GALLUSOVEM NABREŽJU

17.06.2021 19:05

OHS, Odprte hiše Slovenije, vabijo na razstavo Arhitektura v lesu danes za jutri. Razstava bo na ogled na Gallusovem nabrežju v Ljubljani od 17. junija do konca avgusta.

Na razstavi je prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa v arhitekturi in gradnji, v konstrukciji samih stavb kot tudi v notranji opremi. Med predstavljeni projekti so arhitekturne realizacije, ki so bile nagrajene z najpomembnejšimi nacionalnimi strokovnimi nagradami – Plečnikovimi odličji, Zlatimi svinčniki in so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado Naj lesena gradnja 2020.

več >>
NOVO PRIZNANJE ZAPS: PATINASTI SVINČNIK!

17.06.2021 16:16

ZAPS z letošnjim letom poleg Zlatih in Platinastih svinčnikov uvaja novo priznanje, Patinasti svinčnik. Namenjeno je stavbam, trgom, parkom in drugim objektom starejšega datuma, katerih kvalitetno načrtovanje in izvedba sta se potrdila z leti obstoja in uporabe. Praviloma gre za objekte, starejše od 10 in mlajše od 30 let.

Kriteriji za izbor Patinastega svinčnika so kvalitetno fizično staranje objekta, njegova funkcionalnost, sprejetost med uporabniki in javnostjo, fleksibilna raba, pozitiven vpliv na kontekst ter aktualnost objekta za arhitekturno ali krajinsko-arhitekturno stroko. S Patinastim svinčnikom se nagradi objekte, ki so s staranjem in z uporabo dodatno pridobili na vrednosti in pomenu za uporabnike, okolje in stroko.

Predloge za priznanje Patinasti svinčnik bodo lahko podali člani ZAPS ali širša strokovna javnost, lahko pa tudi avtorji objektov sami.
ARHIVOX poje v Vipavi

17.06.2021 12:27

Lepo vabljeni na letni nastop mešanega pevskega zbora arhitektov Slovenije ARHIVOX, v nedeljo, 20. junija 2021, ob 17. uri v atriju Lanthierijevega dvorca v Vipavi.

Nastop bo trajal 30 min. Naš program je sestavljen iz slovenskih in tujih zborovskih pesmi od priredb popevk, ljudskih pesmi, do sodobnih, klasičnih in renesančnih zborovskih skladb.

 
izr.prof. ddr. Petra Čeferin na Londonskem Festivalu Arhitekture

16.06.2021 17:51

Arhitektka in in izredna profesorica za arhitekturo na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Petra Čeferin in Fran Ford, starejši založnik pri Routledgeu, bosta 17. junija 2021 med 18.30 in 20.00 razpravljala o nujnosti vztrajanja pri arhitekturi kot kreativni miselni praksi in o resničnih posledicah, ki jih ima to za današnjo družbo. Nadvse aktualen naslov predavanja na uglednem Londonskem festivalu arhitekture se glasi Skrb za arhitekturo: Strukturna logika arhitekture kot kreativne miselne prakse.

Razprava bo osredotočena na stališče, da je premiso "arhitektura, ki je dobra za družbo, je dobra arhitektura", potrebno spremeniti tako, da se glasi: "le dobra arhitektura je dobra za družbo".

Predavanje je brezplačno, vendar je zanj potrebna prijava in 'nakup' vstopnice. Zelo vabljeni!

več >> 
SISTEMSKI POGLED NA SPREMINJANJE PROSTORSKE ZAKONODAJE #1

14.06.2021 11:56

V organizaciji Društva urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije vas vabijo na prvo okroglo mizo v nizu Prostorskih razprav. Okrogla miza bo potekala v četrtek 17. junija 2021 ob 14.00 uri (predvidoma dve uri).

Zaradi še vedno nestabilne epidemiološke situacije bo izvedena na daljavo. Prosijo, da svojo udeležbo do 16.6.2021, prijavite na elektronski naslov drustvo.dupps1@gmail.com.  Na podlagi prijave vam bodo nato poslali povezavo na dogodek, ki bo potekal preko zoom aplikacije. Na povezavo se prijavite s svojim imenom in priimkom vsaj pet minut prej. Udeležba je brezplačna. Vsi udeleženci bodo imeli možnost razpravljati glasovno ali preko klepetalnice.

Ker si na DUPPS želijo odpreti široko strokovno razpravo o urejanju prostora in prostorskem razvoju Slovenije, vas vabijo tudi, da hkrati s prijavo podate tudi predlog teme, ki bi jo obravnavali na eni od naslednjih okroglih miz v nizu Prostorskih razprav. Sporočite lahko tudi, kako pogosto si želite takšnih dogodkov (npr. 1x na mesec, 3-4x na leto).

vabilo >> 
Razpis za nagrade Woman Architects Awards 2021

14.06.2021 11:21

Francoska organizacija ARVHA, Združenje za raziskovanje mesta in stanovanj, s podporo Ministrstva za kulturo, Pavillon de l'Arsenal, razpisuje deveto generacijo francoske nagrade za arhitektke Ile de France in mesto Pariz.

Namen te nagrade je poudariti delo in kariero arhitektk in spodbuditi enakost v poklicu, v katerem prevladujejo moški. Edini pogoj za sodelovanje pri nagradi je, da ste članica zbornice za arhitekturo in avtorica projektov.

Za leto 2021 bodo podeljene štiri nagrade:
- Mlada ženska arhitektka (mlajša od 40 let), nagrada za 3 do 5 zaključenih projektov ali še neizvedenih del
- Izvirno delo arhitektke
- Ženska arhitektka, nagrada za izvedene projekte (3 do 5 zgrajenih del),
- Mednarodna nagrada (3 do 5 zgrajenih del), ki jih je zgradila arhitektka članica zbornice za arhitekturo

Razpis je odprt od 17. maja in se bo zaključil 31. julija 2021. Podelitev bo 6. decembra 2021 v »Pavillon de l'Arsenal« v Parizu med 17. in 20. uro. Informacije in prijave na spletni strani >> 
Razpisan je natečaj za Avtobusno postajo Ljubljana

11.06.2021 15:23

Naročnik je objavil novo javno naročilo >> 

Razpisan je nov javni, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Avtobusno postajo Ljubljana

Predmet natečaja je izdelava rešitve za izgradnjo novega objekta avtobusne postaje Ljubljana, parkirne hiše in poslovnih prostorov skupine Slovenske železnice ob Vilharjevi cesti v Ljubljani, ki zajema naslednje sklope: nova glavna avtobusna postaja Ljubljana, parkirna hiša, poslovni prostori za potrebe skupine Slovenske železnice.
Poleg objektov nove avtobusne postaje morajo natečajniki zasnovati tudi anketno/idejno prometno rešitev priključevanja notranjega prometa na Vilharjevo cesto. Naročnik: Slovenske železnice, d.o.o.
Rok oddaje je 16.09.2021

Vabljeni k sodelovanju!

podrobnosti na strani Natečaji – aktualni >>
PLEČNIKOVI NAGRAJENCI ZA LETO 2021

11.06.2021 11:03

Podeljena so bila Plečnikova odličja za leto 2021. Nagrajencem čestitamo in vabimo na razstavo nagrajenih in nominiranih del, ki je od na ogled v galeriji na prostem na Gallusovem nabrežju ob Ljubljanici.
S Plečnikovo nagrado nagrajen projekt, Tržnica Ptuj, bo na ogled v galeriji DESSA  >> do 15.7.2021 

Ob razstavi bo izšel tudi tiskan katalog z vsemi letošnjimi nagrajenimi projekti.
Ker je bilo število gostov na podelitvi priznanj v Mestnem muzeju zaradi omejitev vlade (Covid) zelo omejeno, je bi posnet video prireditve >> 

Letošnji nagrajenci so:
Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek, Ana Kučan, Luka Javornik za Tržnico Ptuj (Plečnikova nagrada)

Maruša Zorec, Ana Merklin, Uroš Rustja, Martina Tepina za Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana (Plečnikova medalja)

Petra Čeferin za knjigo The resistant object of architecture. Lacanian perspective (Klečnikova medalja za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike)

Jurij Kobe, Maja Kovačič za prenovo Mežnarije in stalno postavitev razstave na Svetem Urhu pri Ljubljani (Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture)

Neja Tomšič, Miloš Kosec, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar, skupina Nonument / Nonument group (Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture )

Rok Primažič za magistrsko delo Strukture sobivanja, projektna študija tipologije ljubljanskih študentskih domov, povezanih z mestom (študentsko Plečnikovo priznanje)
Izjava za javnost: urejanje območja med semedelo in žusterno

11.06.2021 10:39

S strani naših članov smo bili opozorjeni na izvedbo dela obalnega območja med Semedelo in Žusterno, ki kljub izjemnemu pomenu območja poteka brez javnega natečaja.
Ocenjujemo, da gre za zamujeno priložnost, da bi z natečajnim postopkom preverili, kaj je največ, kar bi lahko pridobili z ureditvijo tega pomembnega dela slovenske obale. Glede na vsa nam znana dejstva v zvezi z ureditvijo podajamo izjavo za javnost.

izjava za javnost >>
natečaj Zlata čebela je zaključen

10.06.2021 12:52

Rezultati oblikovalskega natečaja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) za kreativno zasnovo in načrt simbolnega predmeta, svetovne čebelarske nagrade "Zlata čebela", ki smo ga objavili med natečaji drugi, so bili predstavljeni javnosti na Svetovni dan čebel 20. maja.

Odprti, javni, anonimni natečaj za izbor simbolnega predmeta mednarodne nagrade za dosežke znanosti ali dobrih praksah na področju ohranjanja okolja, biotske raznovrstnosti ter zaščite opraševalcev in čebel je izmed 30 prispelih prinesel 4 priznanja:
1. Prva nagrada UBI MEL IBI APES arhitekta Urha Wiegeleja, realizacija
2. Druga nagrada Vrtavka oblikovalke Blažke Drnovšek
3. Tretja nagrada AOM153 oblikovalca Tonija Kancilje
4. Posebno priznanje je dobil umetniški dosežek HACHI po predlogu interdisciplinarne skupine kiparjev, arhitektov in oblikovalcev prof. Matjaža Počivavška, Urške Alič, Janje Šušnjar, Nejca Jelovška in Gašperja Medveška.

Strokovna žirija MKGP RS so zastopali: predsednik prof.emerit.Saša Mächtig, Jan Jagodič udio, doc.dr.Miro Kline FDV UL, Miran Mihelič MKGP RS, Boštjan Noč predsednik ČZS, prof.dr.Maja Zalaznik EF UL, Nika Zupanc udio

 
Razstava natečajnih elaboratov za Urbano prenovo medicinskega središča Vodmat

10.06.2021 10:49


Univerzitetni klinični center, Medicinska fakulteta UL, Zavod RS za transfuzijsko medicino in ZAPS vas vabijo na odprtje razstave natečajnih elaboratov javnega urbanističnega natečaja za Urbano prenovo medicinskega območja Vodmat, ki bo v sredo, 16. 6. 2021, ob 11 uri, v avli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Zaloška cesta 7, pritličje.
Razstava bo na ogled vsak dan do 16. 9. 2021 med 8. in 20. uro.

Za udeležbo je potrebno upoštevati zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2: zaščitna obrazna maska, razkuževanje rok; vstop je dovoljen s potrdilom PCT.

Z veseljem Vas pričakujemo!

vabilo >>
nominacija izbranih del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam je dobila pozitivno oceno

07.06.2021 10:19

Uspeh! Nominacija izbranih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na UNESCO Seznam svetovne dediščine je prejela pozitivno oceno Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS). 

ICOMOS je pritrdil predlagani argumentaciji izbora javnih prostorov (mestnih trgov, parkov, ulic, promenad, nabrežij in mostov reke Ljubljanice) in javnih ustanov (Nacionalna univerzitetna knjižnica, pokopališki kompleks Žale, cerkvi sv. Frančiška Asiškega in sv. Mihaela ter tržnice) in v sklepnem delu poročila, Odboru za svetovno dediščino UNESCO, priporoča vpis nominiranih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani na Seznam svetovne dediščine.

več >>
Javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov CRP 2021

07.06.2021 10:16

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS objavlja Javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa »CRP 2021« v letu 2021.
Sledite številki teme 3.2.3. na spletni strani razpisa!
Naslov teme: Oblikovanje smernic kakovostne zasnove sodobne šolske arhitekture s ciljem podpore celovitemu trajnostnemu načinu življenja in dela v šoli.

razpis >>
UKINJANJE JAVNIH PROJEKTNIH NATEČAJEV: kaj o tem menijo vprašani?

03.06.2021 14:36

ZAPS je ob ukinjanju arhitekturnih natečajev za večje javne investicije, kot ga predvideva trojček zakonov - Zakon o debirokratizaciji, ZJN-3 in GZ - povprašala za mnenje nekatere svoje člane, naročnike in kritično javnost. Preberite njihove lucidne izjave!

dr. Pavel Gantar, sociolog, nekdanji minister za okolje in prostor >>
prof. dr. Rado Riha, filozof, Filozofski inštitut ZRC SAZU >>
mag. Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto, naročnik >>
izr. prof. ddr. Petra Čeferin, arhitektka, profesorica na FA >>
Andrej Hrausky, arhitekt in kritik, častni član ZAPS >>
Sašo Rink, pravnik, direktor Javnega stanovanjskega sklada MOL, naročnik >>
Jure Hrovat in Ana Kreč, arhitekta, kolektiv Svet vmes >>
Aleksander Čeferin, odvetnik, predsednik Evropske nogometne zveze UEFA >>
Boris Matić, arhitekt, Scapelab >>
Gregor Reichenberg, arhitekt, podžupan Mestne občine Maribor >>
dr. Miloš Kosec, arhitekt in kritik, Outsider, Nonument Group >>
prof. dr. Ana Kučan, krajinska arhitektka, prodekanja Oddelka za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti >>
izr. prof. dr. Matej Blenkuš, arhitekt, dekan Fakultete za arhitekturo >>
prof. Jurij Sadar, arhitekt, Sadar+Vuga >>
izr. prof. mag. Boštjan Vuga, arhitekt, Sadar+Vuga >>
Marko Peterlin, arhitekt in urbanist, direktor IPoP – Inštituta za politike prostora >>
Majda Širca, umetnostna zgodovinarka, nekdanja ministrica za kulturo >>
dr. Petra Korokavec, direktorica zdravstvenega doma Nova Gorica, naročnica >>
izr. prof. dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje, naročnik >>
Nada Paj, ravnateljica Osnovne šole Šentvid, naročnica >>
prof. Janez Koželj, arhitekt, podžupan Ljubljane >>
Matija Bevk, arhitekt, Bevk Perović arhitekti >>
prof. Boris Podrecca, arhitekt >>
PODELITEV PLEČNIKOVIH ODLIČIJ ZA LETO 2021

02.06.2021 19:51

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, Društvo arhitektov Ljubljana in Galerija DESSA najavlja slovesno podelitev Plečnikovih odličij za leto 2021, ki bo v ponedeljek, 7. junija, ob 18.15 uri v atriju Mestnega muzeja. Zaradi aktualnih ukrepov je število oseb na dogodku omejeno, vstop bo možen le z vabilom. Prireditev bo snemana.

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2021 bo od 7. junija dalje na ogled v galeriji na prostem na Gallusovem nabrežju ob Ljubljanici. Podrobnejša razstava projekta, nagrajenega z letošnjo Plečnikovo nagrado, bo od 9. junija na ogled v Galeriji DESSA, Židovska steza 4, kjer bo v sredo, 9. junija 2021, ob 19. uri predavanje nagrajenih avtorjev. Ob razstavi bo izšel tudi tiskan katalog z vsemi letošnjimi nagrajenimi projekti.

Imena prejemnikov Plečnikovih odličij  bodo objavljena 7. 6. 2021 na spletni strani DAL >> in na spletni strani plecnikovenagrade >> Vsem nagrajencem že v naprej iskreno čestitamo!

Podelitev Plečnikovih odličij so omogočili člani in donatorji Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Plečnikova odličja so najvišje strokovno priznanje za dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urbanizma in notranje opreme v Sloveniji. Sklad arhitekta Jožeta Plečnika letno podeljuje slovenskim avtorjem tri vrste odličij za izbrana dela po mnenju strokovne žirije, ki so nastala v zadnjih petih letih. Osrednje in najpomembnejše odličje predstavlja Plečnikova nagrada. Plečnikovo medaljo podeljujejo za ktualno realizacijo ali delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike ali za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Spodbuda za kakovostno delo je prepoznana v Študentskem priznanju.
 Producenti razstav: Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, Društvo arhitektov Ljubljana in Galerija DESSA
RAZPIS JAVNE AGENCIJE ZA RAZISKOVALNO DEJAVNOST RS

01.06.2021 20:17

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS objavlja javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa »CRP 2021« v letu 2021.

Sledite številki teme: 3.2.3. na spletni strani razpisa >>
Naslov teme: Oblikovanje smernic kakovostne zasnove sodobne šolske arhitekture s ciljem podpore celovitemu trajnostnemu načinu življenja in dela v šoli

Cilji projekta:

• analiza primerov dobre trajnostne arhitekturne prakse na področju šolske infrastrukture v državah, primerljivih s Slovenijo po dosežkih znanja v mednarodnih raziskavah (OECD PISA idr.), in ki so hkrati širše prepoznavne po vidnejših dosežkih tudi na področju trajnostnega (vključujočega, prožnega, inovativnega, zdravega itn.) oblikovanja šolskega prostora (npr. Danska, Finska, Nizozemska, Avstrija, Nemčija, idr.), z možnostjo prenosa obravnavanih elementov, modelov in konceptov v drugih državah v slovensko prakso;

• pri analizi in raziskovanju primerov dobre prakse iz drugih držav, raziskovanju novih možnosti za posodobitev, (pre)oblikovanje šolske stavbe in prostorov s ciljem podpore celovitejšemu trajnostnemu načinu življenja in dela v šoli, so v ospredju naslednji vsebinski poudarki: 1. večja integracija elementov gibalne in športne vzgoje ter drugih prvin zdravega življenjskega sloga in zdravja v šolski vsakdan, 2. arhitekturna zasnova vključujočega prostora za vse skupine učencev in učenk (upoštevanje zahtev prilagajanja fizičnega prostora in procesa izobraževanja učencem in učenkam s posebnimi potrebami) in 3. protipotresna varnost šol;

• opredelitev osnovnih elementov in oblikovalskih načel zasnove »trajnostne šole«, skladno s trajnostnimi načeli in sodobnimi pedagoškimi pristopi, z vsebinskima poudarkoma na omogočanju inkluzivnega pristopa na področju dela z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami ter celovitejšega pristopa pri integraciji gibalne in športne vzgoje ter drugih prvin zdravega življenjskega sloga v šolski vsakdan; • priprava splošne ocene o stanju protipotresne varnosti na obstoječem stavbnem fondu šol glede na čas gradnje;

• priprava arhitekturnih smernic oziroma priporočil za oblikovanje »trajnostne šole« v Sloveniji, bolj elaborirano z vidika prilagajanja učencem in učenkam s posebnimi potrebami ter večje integracije telesne dejavnosti v šolski vsakdan, vključujoč tudi splošna priporočila za izboljšanje protipotresne varnosti šol - za pomoč in usmeritev šolam, oblikovalcem in investitorjem pri raznih manjših in večjih intervencijah v šolski prostor, pri prenovah obstoječih in zasnovah novih šolskih objektov.
Natečaj za ureditev glavnega trga v Vipavi je zaključen

01.06.2021 12:21

Natečaj za  izbiro strokovno najprimernejše rešitve za ureditev glavnega trga v Vipavi je zaključen. Znižano prvo nagrado >> je prejela ekipa avtorjev: prof. mag. Tomaž Krušec, univ. dipl. inž. arh. Lena Krušec, univ. dipl. inž. arh. Neža Novak, mag. inž. arh. in sodelujočih: Jurij Nemec, univ. dipl. inž. arh. Rok Kuzman, štud. arh. Andraž Lorger, štud. arh. Matevž Rožman, štud. arh. konzultant za krajinsko arhitekturo: Tomaž Stupar, univ. dipl. inž. kraj. arh.

Vabljeni na ogled vseh natečajnih rešitev na povezavi >>

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem udeležencem pa se zahvaljujemo za sodelovanje.
ACE in IFLA združujeta moči!

01.06.2021 10:55

Evropski združenji krajinskih arhitektov IFLA Europe in arhitektov ACE - Architects' Council of Europe - sta podpisali memorandum o sodelovanju strok v urejanju prostora!

S sporazumom se vzpostavlja močno zavezništvo poklicnih institucij na področju okolja, načrtovanja, arhitekture, krajinske arhitekture, upravljanja in oblikovanja, da bi bolje zadovoljile poklicne potrebe svojih članov, pridruženih partnerjev in s tem širše družbe na splošno.

več >>
 arhiv novic:

september 2021
avgust 2021
julij 2021
junij 2021
maj 2021
april 2021
marec 2021
februar 2021
januar 2021

december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
avgust 2020
julij 2020
junij 2020
maj 2020
april 2020
marec 2020
februar 2020
januar 2020

december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
avgust 2019
julij 2019
junij 2019
maj 2019
april 2019
marec 2019
februar 2019
januar 2019

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
avgust 2018
julij 2018
junij 2018
maj 2018
april 2018
marec 2018
januar 2018

december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
julij 2017
junij 2017
maj 2017
april 2017
marec 2017
februar 2017
januar 2017

december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
avgust 2016
julij 2016
maj 2016
april 2016
marec 2016
februar 2016
januar 2016

december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
avgust 2015
julij 2015
junij 2015
maj 2015
april 2015
marec 2015
februar 2015
januar 2015

december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
julij 2014
junij 2014
maj 2014
april 2014
marec 2014
februar 2014
januar 2014

december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
avgust 2013
julij 2013
junij 2013
maj 2013
april 2013
marec 2013
februar 2013
januar 2013

december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
avgust 2012
julij 2012
junij 2012
maj 2012
april 2012
marec 2012
februar 2012
januar 2012

december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
avgust 2011
julij 2011
junij 2011
maj 2011
april 2011
marec 2011
februar 2011
januar 2011

december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
avgust 2010
julij 2010
junij 2010
maj 2010
april 2010
marec 2010
februar 2010
januar 2010

december 2009
november 2009

0000