Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovna pomoč

 

Arhigram

Poenostavljena merila za vrednotenje projektantskih storitev

Cene projektantskih storitev se na podlagi zakonodaje Evropske unije oblikujejo tržno. Za zaščito investitorjev, projektantov in javnega interesa sta Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije ter Inženirska zbornica Slovenije pripravili priročnik Arhigram 2 -  Poenostavljena merila za vrednotenje projektantskih storitev. Z njimi izračunamo priporočeno število normiranih projektantskih oziroma inženirskih ur, potrebnih za kakovostno izvedbo ponujenih storitev, pri čemer izračun vrednosti storitev ni več vezan le na vrednost investicije.

Društvo arhitektov Ljubljane je v sodelovanju z ZAPS v letu 2016 na podlagi priročnika pripravilo posodobljeno različico interaktivnega programa Arhigram 3. Najnovejšo verzijo programa z navodili za uporabo in opombami ob novi izdaji najdete na spodnji povezavi.

Vrednosti projektantskih storitev, kot jih izračunava program, predstavljajo priporočene cene, ki projektantom omogočajo načrtovanje kakovostnih arhitekturnih rešitev in izdelavo kvalitetne projektne dokumentacije. Večja odstopanja navzdol tako nedvomno pomenijo manj uspešne arhitekturne rešitve in nižji nivo obdelave načrtov. Slabše rešitve lahko za naročnika pomenijo slabši izkoristek prostorskega potenciala, zaplete pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in nenazadnje tudi višje stroške pri gradnji, vzdrževanju in uporabi.

Predloge za morebitne izboljšave nam lahko pošljete po elektronski pošti. 

 

ARHIGRAM 2 – PRIROČNIK V PDF

ARHIGRAM 3 – PROGRAM ZA IZRAČUN VREDNOSTI