Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovna pomoč

 

C.12. Odgovornost


na vrh

C.12.1. Omejitev odgovornosti

C.12.1.1. Odgovornost izvajalca za malo malomarnost je izključena.

C.12.1.2. Mala malomarnost izvajalca pomeni opustitev skrbnosti, ki jo je treba upoštevati na podlagi standardne arhitekturne prakse.

C.12.1.3. Izvajalec ne odgovarja za škodo, ki je nastala naročniku, če izvajalec glede na dano projektno nalogo oziroma morebitno siceršnjo opredelitev naročila s stališča standardne arhitekturne prakse ni mogel predvideti nastanka tovrstne škode.

C.12.1.4. Izvajalec v nobenem primeru ne odgovarja za škodo, ki je v zvezi s predmetom izpolnitve izvajalca nastala osebam, ki so v pravnoposlovnem razmerju z naročnikom kot udeleženci pri gradnji, ki tretjim osebam sicer po gradbeni zakonodaji odgovarjajo za neposredno škodo, ki izvira iz njihovih del in njihovih pogodbenih obveznosti.

C.12.1.5. Odgovornost izvajalca je v vsakem primeru omejena na dvojni znesek neto vrednosti celotnega naročila.


na vrh

C.12.2. Odgovornost za solidnost gradb

C.12.2.1. V primeru uveljavljanja odgovornosti izvajalca in/ali projektanta po pravilih o odgovornosti za napake v izdelavi zgradbe, ki zadevajo njeno solidnost, je naročnik dolžan na lastne stroške obvarovati izvajalca pred tovrstnimi zahtevki, v primeru spora pa tudi na lastne stroške nastopiti na strani izvajalca, ter mu nadomestiti sleherno škodo, ki bi izvajalcu nastala zaradi tega, ker se odgovornost uveljavlja od izvajalca, škoda pa izvira iz sfere naročnika. Kolikor tega ne stori, je naročnik izvajalcu odškodninsko odgovoren.


na vrh

C.12.3. Odgovornost izvajalca kot udeleženca pri gradnji

C.12.3.1. V primeru uveljavljanja odgovornosti po pravilih o odgovornosti za napake v izdelavi zgradbe, ki zadevajo njeno solidnost, od izvajalca, ki je izdelal načrt gradbe in ki mu je bil zaupan nadzor nad izvršitvijo del, je naročnik kot izvajalec gradbenih del dolžan izvajalcu v smislu teh splošnih pogojev nemudoma dati ustrezno zavarovanje za povračilo tistega plačila, ki se uveljavlja od izvajalca po teh splošnih pogojih za napake, ki so nastale zaradi vzrokov, za katere odgovarja naročnik kot izvajalec gradbenih del. Šteje se, da je ustrezno zavarovanje v smislu prejšnjega stavka bančna garancija na prvi poziv, ki ustreza celotnemu znesku, ki se uveljavlja od izvajalca v smislu teh splošnih pogojev.

C.12.3.2. V primeru uveljavljanja odgovornosti izvajalca po pravilih o odgovornosti udeležencev pri gradnji za neposredno škodo, ki nastane tretjim osebam in ki izvira iz dela izvajalca in njegovih pogodbenih obveznosti, je naročnik dolžan na lastne stroške obvarovati izvajalca pred tovrstnimi zahtevki, v primeru spora pa tudi na lastne stroške nastopiti na strani izvajalca ter mu nadomestiti sleherno škodo, ki bi izvajalcu nastala zaradi tega, ker se odgovornost uveljavlja od izvajalca, škoda pa izvira iz sfere naročnika. Kolikor tega ne stori, je naročnik izvajalcu odškodninsko odgovoren.

C.12.3.3. V primeru uveljavljanja odgovornosti izvajalca po pravilih o odgovornosti udeležencev pri gradnji za neposredno škodo, ki nastane tretjim osebam in izvirajo iz dela izvajalca in njegovih pogodbenih obveznosti, je naročnik dolžan izvajalcu nemudoma dati ustrezno zavarovanje za povračilo tistega plačila, ki se uveljavlja od izvajalca po teh splošnih pogojih za napake, ki so nastale zaradi vzrokov, za katere odgovarja naročnik kot drugi udeleženec pri gradnji. Šteje se, da je ustrezno zavarovanje v smislu prejšnjega stavka bančna garancija na prvi poziv, ki ustreza celotnemu znesku, ki se uveljavlja od izvajalca.


na vrh
 
C.12. Odgovornost

C.12.1. Omejitev odgovornosti

C.12.2. Odgovornost za solidnost gradb

C.12.3. Odgovornost izvajalca kot udeleženca pri gradnji