Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

ARHITEKTURA IN OTROCI

Otroci in mladostniki so tisti, ki bodo gradili našo prihodnost, zato je pomembno, da jih za to nalogo dobro pripravimo. Naša prednostna naloga je, da pri njih zbudimo pozornost do grajenega okolja, arhitekture, urbanizma in trajnostnega razvoja. Z izobraževanjem in vzgojo otrok in mladostnikov na teh področjih bomo zagotovili, da se bodo razvili v odgovorne državljane, ki bodo imeli znanje in moč, da se bodo njihovi glasovi upoštevali pri političnih, ekonomskih in socialnih strategijah in odločitvah, ki bodo oblikovale mesta in okolje, v katerem bodo živeli. Mladi imajo mnogo domišljije in so odprti za različne ideje. Otrok zaradi njihove domišljije in odprtosti za nove ideje ni težko opremiti z orodji, ki jim bodo v življenju pomagala loviti ravnotežje med predstavami o idealnem prostoru in možnostmi za njihovo uresničitev v njihovem stvarnem življenjskem prostoru. Izziv sedanjosti je povečati občutljivost mlajše generacije za snovanje mest prihodnosti.

Svetovna zveza arhitektov (UIA), delovna skupina Arhitektura in otroci, je leta 2010 prvič razpisala javni natečaj za mednarodne nagrade na področju arhitektura in otroci – Golden Cubes, s katerim želijo nagraditi tiste, ki otroke in mladostnike pripravljajo na zgoraj opisane naloge. Projekt Arhitektura in otroci je bil ustanovljen leta 1999 pri Svetovni zvezi arhitektov. V Sloveniji vodi projekt Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Javni natečaj za nagrade bo potekal na dveh ravneh. Prijavitelji se bodo za nagrade ZLATA KOCKA potegovali najprej na nacionalni ravni, glede na predlog nacionalne komisije pa tudi za nagrade na svetovni ravni Golden Cubes, ki se podeljujejo vsake tri leta.

ZLATA KOCKA

Nagrade se podeljujejo tistim, ki za otroke in mladostnike pripravljajo in izvajajo programe in projekte  izobraževanja s področja arhitekture in grajenega okolja. Namen tako nacionalnih kot tudi svetovnih nagrad je spodbuditi nastanek novih projektov s podobnimi cilji. Glavni cilj nacionalnih in svetovnih nagrad je dvigovati splošno ozaveščenost o pomenu kakovostno urejenega prostora.

Nagrade Zlata kocka 2012

Razpis zlata kocka 2014
Plakat zlata kocka 2014

Razpis Zlata kocka 2017

Nagrada Zlata kocka 2017


na vrh
 
ZLATA KOCKA