Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

dogodki

 

ZAPS publikacije ter ostale publikacije, pri katerih je ZAPS sodeloval, so sedaj zbrane na enem mestu. Publikacije lahko naročite tako, da izpolnite prijavnico, ki je priložena na povezavi ob publikaciji.

 

ZAPS PUBLIKACIJE

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2019

Založila ZAPS

Cena kataloga v prednaročilu do četrtka 10. oktobra znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine, prevzem na Dan arhitektov ali osebni prevzem na ZAPS). Redna cena kataloga od petka 11. oktobra bo 17,00EUR z DDV za člane ZAPS ter 20,00EUR z DDV za nečlane. Prevzem kataloga bo možen po 11.10.2019.
Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.


na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2018

Založila ZAPS

Cena kataloga v prednaročilu do četrtka 11. oktobra znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine, prevzem na Dan arhitektov ali osebni prevzem na ZAPS). Redna cena kataloga od petka 12. oktobra bo 17,00EUR z DDV za člane ZAPS ter 20,00EUR z DDV za nečlane. Prevzem kataloga bo možen po 12.10.2018.
Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.


na vrh

Družba, prostor, graditev!


Nova zakonodaja in stanovanjska gradnja
Simpozij 4.4.2018
Grajeni prostor je eden od ključnih gradnikov kvalitetnega življenja in uspešnega gospodarskega razvoja v Sloveniji. Ob sprejetih dokumentih, ki dajejo podlago za boljše upravljanje s prostorom in kvalitetnejšo gradnjo, je treba izpostaviti pomen prostora kot družbene kategorije ter pomen arhitekturne, inženirske in sorodnih dejavnosti, za doseganje dolgoročnih ciljev vzdržnega razvoja Slovenije ter ohranjanje in nadgrajevanje kvalitete življenja v državi.
Publikacija je dostopna v pdf. 
Brezplačni izvod za zainteresirane pa je dosegliv na ZAPS.

 


na vrh

Kultura prostora in graditve zdaj!

S publikacija nagovarjamo odločevalce in jih opozarjamo, da so razmere v prostoru kritične ter da je skrajni čas za odločne ukrepe. Publikacija je unikaten rezultat sodelovanja strokovnjakov z različnih strokovnih področij, ki se ukvarjajo s prostorom in graditvijo: arhitektov, krajinskih arhitektov, prostorskih načrtovalcev, geografov, geodetov in inženirjev. Z njo želimo spodbuditi ambiciozno snovanje nove prostorske politike dostojne nacionalnega potenciala prostora in ljudi v razvojno prelomnem času. Izraz podpore za opravljeno delo in prizadevanja je dogodkom povezanim s Kulturo prostora in graditve zdaj! s častnim pokroviteljstvom izkazal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Skupina Odgovorno do prostora!

Publikacija "Kultura prostora in graditve zdaj" je dostopna v pdf. 
Brezplačni izvod za zainteresirane pa je dosegliv na ZAPS.


na vrh

Knjižica „Avtorska pravica v arhitekturi“.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) daje velik poudarek varstvu avtorskih pravic arhitektov. Pri tem je najpomembnejše področje izobraževanje strokovne in laične javnosti, arhitektov in naročnikov arhitekture o varstvu avtorskih pravic. Da bi se v prihodnje izognili avtorskopravnim vprašanjem ter arhitekte čim bolje pripravili na ureditev teh razmerij med njimi in naročniki, smo se pri Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije odločili izdati knjižico „Avtorska pravica v arhitekturi“. Besedilo je plod večmesečnega dela in sodelovanja med ZAPS in pravnico Sašo Krajnc, ki je diplomsko in doktorsko delo posvetila problematiki varstva avtorskih pravic v arhitekturi. Z njeno pomočjo smo želeli čim bolje odgovoriti na pogosta vprašanja o avtorskih pravicah arhitektov. Upajmo, da nam bo vsem v pomoč pri vsakdanjem strokovnem delu in iskanju rešitev za spoštljivejši odnos do arhitekturnih izvirnikov.


na vrh

Prostorsko načrtovanje generira razvoj

ZAPS predstavlja tretjega iz serije letakov, ki širšo javnost informirajo o zadevah arhitekture in urejanja prostora. Letak v petih točkah podaja glavna načela načrtovanja prostora, kot skupnega javnega interesa. Opozarja na pomen kvalitetnih prostorskih načrtov in njihove skladnosti z razvojnimi cilji, stanjem in potrebami. Z letakom izpostavljamo tudi izvirno pristojnost občin pri urejanju in gospodarjenju s prostorom. Občine s svojimi strategijami in načrti, ki jih obravnavajo in sprejemajo občinski sveti, ustvarjajo prostorske pogoje - fizične, gospodarske in kulturne okvire za naše bivanje in trajnostni razvoj.

Letak "Prostorsko načrtovanje generira razvoj" so prejeli župani in svetniki na prvi naslednji seji občinskega sveta v vseh občinah po Sloveniji. Vsem zainteresiranim, pa je letak dostopen tudi na spletni strani ZAPS.

Letaka "Potencial krajinske arhitekture za investitorje" ter »7 nasvetov dobrih graditeljev« smo ponatisnili in prav tako poslali občinam. Namen prvega je opozoriti investitorje na pomembnost kvalitetno oblikovanega odprtega prostora, ki ga lahko zasnujejo le ob sodelovanju s strokovnjaki - krajinskimi arhitekti. Namen drugega pa je izobraziti javnost o prednostih sodelovanja s strokovnjaki na področju graditve ter preko takšnega sodelovanja s pooblaščenimi arhitekti prispevati k tehnično, varnostno, energetsko in estetsko boljši gradnji. Letak je priloga lokacijski informaciji, ki jo občina izda za namen gradnje. S tem so investitorji obveščeni, da lahko imenik pooblaščenih arhitektov ter dodatne informacije o načinu sodelovanja z arhitekti, najdejo na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.


na vrh

ARHIGRAM

Cena kataloga znaša 18,00 EUR z DDV za člane ZAPS ter 25,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo

Cene projektantskih storitev se na podlagi zakonodaje Evropske unije oblikujejo tržno. Za zaščito investitorjev, projektantov in javnega interesa je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v sodelovanju z Inženirsko zbornico Slovenije pripravila priročnik in računalniški program: Arhigram 2 - Poenostavljena merila za vrednotenje projektantskih storitev. Z njimi izračunamo priporočeno število normiranih projektantskih oziroma inženirskih ur, potrebnih za kakovostno izvedbo ponujenih storitev, pri čemer izračun vrednosti storitev ni več vezan le na vrednost investicije. Program in priročnik sta dosegljiva na spletni strani ZAPS.
Večna vrh

NUK

Cena
Naročilo

Po razpisu mednarodnega natečaja NUK II, je izšel pregledani katalog z vsemi prispelimi natečajnimi in nagrajenimi rešitvami.na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2017

Založila: ZAPS
Ob razstavi je izšel katalog razstave Slovenska arhitektura in prostor 2017. Katalog prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta. Redna cena  17,00EUR z DDV za člane ZAPS ter 20,00EUR z DDV za nečlane.
Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.

Pri objavi projekta pod številko 10.4 na strani 118: LUZ, d.d.: Izdelava analize in predloga urbanističnih pogojev za območja večstanovanjskih sosesk v OPN MOL ID, je prišlo do neljube napake, saj objavljene slike ne prikazujejo omenjenega projekta. Avtorjem projekta: Janji Solomon, Nini Bizjak Komatar, Katarini Konda, Ines Rot, Romani Titovšek in Ireni Ostojič, se iskreno opravičujemo za napako. Na naslednji povezavi objavljamo celoten popravljen katalog Slovenska arhitektura in prostor 2017 v pdf obliki.


na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2016

Založila: ZAPS
Ob razstavi je izšel katalog razstave Slovenska arhitektura in prostor 2016. Katalog prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta. Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.
Cena kataloga 15,00EUR z DDV za člane ZAPS ter 25,00EUR z DDV za nečlane. 

 


na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2015

Založila: ZAPS
Cena kataloga znaša 20,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 30,00 EUR z DDV za nečlane. Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.


na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2014

Založila: ZAPS
Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 25,00 EUR z DDV za nečlane. Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.

 


na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2013

Založila: ZAPS

 

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane. Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.

Ob razstavi je izšel obširen letni katalog zbornice Slovenska arhitektura in prostor 2013. Katalog prinaša vpogled v trenutno slovensko arhitekturno, krajinsko-arhitekturno produkcijo in tudi v sodobno problematiko arhitekturnega projektiranja ter prostorskega načrtovanja.


 


na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2012

Založila: ZAPS

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.si.

Ob Dnevu arhitektov in razstavi "Slovenska arhitektura in prostor 2012" je izšel katalog z nagrajenimi projekti ter prispevki sodelujočih na javni tribuni "Prenova družbe, prenova mest, prenova stavb". Katalog prinaša nepogrešljiv vpogled v trenutno slovensko arhitekturno produkcijo v vseh kategorijah projektov: od stanovanjskih hiš, do večstanovanjskih objektov, javnih in poslovnih zgradb, oblikovanja krajine, letos prvič pa tudi trajnostne gradnje. Objavljeni so vsi projekti, ki so se prijavili na razpis za nagrade ZAPS, ne zgolj nagrajeni .na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2011

 

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.sina vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2010

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.sina vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2007-2009

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.si

 


 


na vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2007-2008

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.sina vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2006-2007

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.sina vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2004-2006

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.sina vrh

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2000-2005

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.sina vrh

ARHITEKTURNI NATEČAJI 1998-2010

Cena kataloga znaša 15,00 EUR z DDV (brez poštnine) za člane ZAPS ter 20,00 EUR z DDV za nečlane.
Naročilo: barbara.pungercar@zaps.si

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije že več let uspešno izvaja javne natečaje s področja arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma. Ti so ključni instrument, s katerim se pri pomembnejših posegih v prostor zagotavlja čim bolj smotrne in kakovostne arhitekturne, krajinsko arhitekturne in urbanistične rešitve, saj so te ena izmed nujnih osnov za sooblikovanje našega skupnega prostora. Javni natečaji so instrument, s katerim se poleg kakovostnih rešitev v prostoru skozi neodvisno strokovno presojo zagotavlja tudi dobra uporabniška izkušnja in priložnost za samo stroko. Katalog zajema popis vseh 109 natečajev z avtorji, popise komisij s strani ZAPS, naročnikov in investitorjev, poročevalcev, skrbnikov in izvedencev. Najvišje uvrščeni projekti na natečajih med leti 2005 in 2010 so v katalogu avtorsko bolj podrobno predstavljeni. Katalog zaokroža pet različnih prispevkov na temo natečajev.na vrh

STANOVANJSKE NE-POLITIKE

Avtorji Mika Cimolini, Matevž Čelik, Anja Planišček

Brezplačno
Časopis Stanovanjske ne/politike v pdf verziji.

Časopis je izšel ob razstavi Stanovanjske ne/politike in prikazuje analizo stanja skozi ekonomske, družbene in politične parametre. Predstavlja pa tudi najboljše primere stanovanjske arhitekture v Sloveniji in Evropi po izboru kuratorjev.
Več o razstavi.na vrh

7 NASVETOV DOBRIH GRADITELJEV

Brezplačno
7 nasvetov dobrih graditeljtev (za tisk)

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je občinam poslala paket informativnih letakov »7 nasvetov dobrih graditeljev«. Namen letaka je izobraziti javnost o prednostih sodelovanja s strokovnjaki na področju gradnje ter preko takšnega sodelovanja s pooblaščenimi arhitekti prispevati k tehnično, varnostno, energetsko in estetsko boljši gradnji. Letaki so priloga lokacijskih informacijam, ki jih občina izdajajo za namen gradnje. S tem so investitorji obveščeni, da lahko imenik pooblaščenih arhitektiov ter dodatne informacije o načinu sodelovanja z arhitektom, najdejo na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.na vrh

POTENCIAL KRAJINSKE ARHITEKTURE ZA INVESTITORJE

Brezplačno
Potencial krajinske arhitekture za investitorje (za tisk)

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je občinam poslala paket informativnih letakov "Potencial krajinske arhitekture za investitorje". Namen letaka je opozoriti investitorje na pomembnost kvalitetno oblikovanega odprtega prostora, ki ga lahko zasnujejo le ob sodelovanju s strokovnjaki - krajinskimi arhitekti.na vrh

MESTNO DREVJE

Avtorji dr. Aleksander Šiftar, dr. Jože Bavcon, Tanja Maljevac in Maja Simoneti
Naročilo

Knjiga predstavlja zbirko priporočil in pravil za ravnanje z mestnim drevjem. Njen namen je dvig kakovosti ravnanja z mestnim drevjem in preprečevanje škode, ki nastaja z žal vse prepogostim malomarnim in neustreznim ravnanjem z drevjem v mestu. 


PUBLIKACIJE PRI KATERIH JE ZAPS SODELOVAL


na vrh

Z BELO PALICO PO MESTU

Avtorji priročnika za načrtovanje talnega taktilnega vodilnega sistema: Andreja Albreht, Andreja Zapušek Černe, Petra Krištof, Damjan Černe
Izdajatelj:Zavod DOSTOP in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije
Elektronsko verzijo priročnika si lahko preberete tukaj.na vrh

ARHITEKTURNI DETEKTIV

Uredniški odbor: Špela Kuhar, Lenka Kavčič, Tanja Maljevac, Barbara Viki Šubic, Polona Filipič, Ana Struna Bregar
Založba: Didakta

Cena 19,99 EUR
Naročilo

Publikacija o izobraževanju na področju prostora in arhitekture, ki je namenjena učiteljem, mentorjem, pedagogom in staršem predvsem pa najmlajši generaciji, da bi pri njih spodbudili radovednost in željo po raziskovanju arhitekture. Arhitekturni detektiv obstaja v dveh oblikah: škatla z nevezani listi v škatli, ki je priporočljiva za delo v institucijah, druga oblika je knjiga z vezanimi listi na špiralo.na vrh

KAKO SO NASTALA MOJA NASELJA

Avtor: dr. Viktor Pust
Založba:

Cena
Naročilo

Knjiga prikazuje arhitekturno urbanistično načrtovanje naselij in problematiko vloge arhitekta. Opisuje izkušnje pri uvajanju programa razvojnih natečajev stanovanjske gradnje (v okviru Zveze arhitektov), razvojno raziskovalno delo na področju tipologije objektov in izhodišč za oblikovanje Nacionalnega stanovanjskega programa (v okviru Fakultete za arhitekturo) ter razmere po letu 1990, ko se je pričel dolgotrajni proces za ustanovitev zbornice in uveljavljanje arhitekture v zakonodaji po vzoru razvitejših držav.na vrh

SMERNICA ZA NAROČILA JAVNIH GRADENJ

Brezplačno
Smernica za naročila javnih gradenj

 


na vrh
 
SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2019

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2018

Družba, prostor, graditev!

Kultura prostora in graditve zdaj!

Knjižica „Avtorska pravica v arhitekturi“.

Prostorsko načrtovanje generira razvoj

ARHIGRAM

NUK

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2017

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2016

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2015

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2014

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2013

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2012

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2011

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2010

SLOVENSKA ARHITEKTURA IN PROSTOR 2007-2009

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2007-2008

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2006-2007

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2004-2006

SLOVENSKA ARHITEKTURA 2000-2005

ARHITEKTURNI NATEČAJI 1998-2010

STANOVANJSKE NE-POLITIKE

7 NASVETOV DOBRIH GRADITELJEV

POTENCIAL KRAJINSKE ARHITEKTURE ZA INVESTITORJE

MESTNO DREVJE

Z BELO PALICO PO MESTU

ARHITEKTURNI DETEKTIV

KAKO SO NASTALA MOJA NASELJA

SMERNICA ZA NAROČILA JAVNIH GRADENJ