Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovni izpiti

 

Splošne informacije o izpitih

Strokovni izpit za odgovorno arhitekturno ali krajinsko-arhitekturno projektiranje oziroma prostorsko načrtovanje morajo opraviti vsi, ki se želijo vpisati v imenik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Izpiti potekajo v skladu z določbami Pravilnika o strokovnih izpitih s področja opravljanja inženirskih storitev (Ur. l. RS, št. 124/2003, 56/2005, 78/2011).

Izpolnjeno prijavnico za izpit z vsemi prilogami je potrebno poslati na zbornico najpozneje 2 meseca pred razpisanim izpitnim rokom.

Kontaktna oseba:
Andreja Divjak
Tel:+386 (0)1 24 20 676+386 (0)1 24 20 676
Fax:+386 (0)1 24 20 680
E-naslov: andreja.divjak@zaps.si

informacije o prijavi na izpit in izpitnih rokih dobite na spletni povezavi ali na št. 01/ 24 20 67601/ 24 20 676 vsak delavnik razen torka med 10. in 12. uro, ob torkih med 14. in 16. uro oz. na e-naslovu andreja.divjak@zaps.si.

Opravljen strokovni izpit ne pomeni avtomatičnega vpisa oziroma razširitve pooblastil v imeniku ZAPS. Za vpis v imenik oziroma razširitev pooblastil na podlagi opravljenega strokovnega izpita je potrebno na ZAPS poslati izpolnjeno vlogo z vsemi zahtevanimi prilogami.

Vrste izpitov

Izpiti se razvrščajo na osnovne izpite in dopolnilne izpite.

Z osnovnim izpitom se preveri, ali je kandidat usposobljen za samostojno opravljanje tiste inženirske storitve, s področja katere opravlja takšen izpit, in ali obvlada osnovne zakonitosti metod in tehnik za zagotavljanje izvajanja takšne inženirske storitve tako, da lahko nastopa kot odgovorni prostorski načrtovalec oziroma odgovorni projektant določene vrste načrtov.

Z dopolnilnim izpitom se preveri, ali je kandidat, ki je sicer že dokazal, da je usposobljen za nastopanje kot odgovorni prostorski načrtovalec oziroma odgovorni projektant določene vrste načrtov, usposobljen tudi za samostojno opravljanje tiste inženirske storitve, s področja katere opravlja takšen izpit in ali obvlada osnovne zakonitosti metod in tehnik za zagotavljanje izvajanja takšne inženirske storitve tako, da lahko nastopa tudi kot odgovorni revident določene vrste načrtov oziroma da lahko nastopa tudi kot odgovorni prostorski načrtovalec oziroma kot odgovorni projektant druge vrste načrtov.

Izpiti se razvrščajo glede na pooblastila, ki jih kandidati pridobijo po uspešno opravljenem strokovnem izpitu in sicer:
- Arhitekturno projektiranje
- Krajinsko – arhitekturno projektiranje
- Prostorsko načrtovanje – licenca "P"
- Prostorsko načrtovanje – licenca "A" in "KA"
- Revidiranje načrtov arhitekture in krajinske arhitekture
- Izpit za projektiranje po 100.členu ZGO-C

 

 


na vrh
 
Vrste izpitov