Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovna pomoč

 

ZAVAROVANJE POKLICNE ODGOVORNOSTI

Ali ocenjujete, da je možnost, da vas investitor toži za škodo, realna?
Ali menite, da ste ustrezno zavarovani in ocenjujete, da bi vam v primeru škode zavarovalnica škodo povrnila?

Primeri iz prakse kažejo, da se projektanti z možnostjo, da nas investitor toži za škodo srečamo šele, ko se dogodi škodni dogodek. Takrat se postavi vprašanje ali smo ustrezno zavarovani in ali bi nam v primeru škode zavarovalnica le-to povrnila. Škodni zahtevki investitorjev lahko dosegajo več deset tisoč evrov. Veljavni splošni pogoji zavarovanja poklicne odgovornosti so takšni, da bi nam v primeru tožbe zaradi škode zavarovalnica odklonila škodni dogodek ali pokrila le manjši del škodnega zahtevka, večji del pa bi morali kriti sami. Trenutni splošni pogoji zavarovanja ne zajemajo zavarovanja čiste premoženjske škode in zavarovanje napak, ki izhajajo iz nefunkcionalnosti, ki pa so v največji meri vzrok odklonitve izplačila odškodnin. Poleg tega zavarovalnica krije zgolj škodo, ki ni nastala zaradi projektantovega nespoštovanja predpisov.

Na podlagi ankete med člani ZAPS-a, pregleda obstoječe zakonodaje, pridobitve primerov zavarovanj iz tujine in pregleda pogojev smo se odločili, da nadgradimo splošne pogoje zavarovalnih polic v takšni meri, da bodo koristila članom ZAPS-a, s tem bomo arhitekti in inženirji bolje zaščiteni pred vse bolj pogostimi odškodninskimi zahtevki in finančno škodo. Zahteve po razširjenih kritjih in dopolnjenih pogojih, ki veljajo le za člane ZAPS-a in IZS-ja ter zajemajo projektante – arhitekte in inženirje, nadzornike in revidente, so neke vrste »kasko« zavarovanje, ki zajema tudi omenjene škode, ki doslej niso bile krite.

Škoda, ki nastane iz nefunkcionalnosti objekta ali dela objekta zajema vse škode, ki nastanejo zaradi funkcionalne nepravilnosti objekta ali inštalacij, kot posledica napake projektiranja. Iz tega naslova so kriti vsi stroški v zvezi z rušenjem nefunkcionalnega dela objekta, nabavo ustreznega materiala in ponovnimi gradbenimi deli. Pri pristopu k novim oblikam zavarovanja je pomembno posvetiti pozornost višini zavarovalne vsote, ki nam bo v primeru škode omogočila nemoteno delovanje. Pri tem mislimo na višino kritja iz naslova nefunkcionalnosti in z njo povezano odbitno franžizo oz. soudeležbo projektanta pri škodi.

Sprva smo se pogajali z vsemi večjimi zavarovalnicami, vendar se je pokazalo, da določene zavarovalnice zaradi različnih vzrokov ne želijo prevzemati tolikšnega tveganja. Zavarovalnici, ki sta pripravljeni nuditi širša zavarovalna kritja, sta Zavarovalnica Triglav d.d. in Vienna Insurance Group, Podružnica v Ljubljani.

Primerjava novih zavarovalnih pogojev projektantske odgovornosti z obstoječimi in primerjava premije glede na izbrano zavarovalno vsoto, letni promet in nove pogoje, je razvidna iz preglednice.

 

Kako sklenete zavarovanje projektantske odgovornosti po novih pogojih?

Za sklenitev zavarovanja izpolnite vprašalnik zavarovanja projektantske odgovornosti in ga posredujete na: info@valenca.si oz. na fax.: 01 430 10 67. Vprašalnik izpolnite v aplikaciji Adobe Reader ter pošljete po elektronski pošti s klikom na gumb "Submit Form", ki se nahaja na prvi strani vprašalnika v desnem zgornjem kotu. Lahko pa ga tudi natisnete in podpisanega pošljete po faksu ali pošti na naslov Valenca IBC d.o.o.

Na podlagi izpolnjenega vprašalnika boste prejeli ponudbi zavarovalnic Wiener Städtische ter Zavarovalnice Triglav. S pisno potrditvijo ponudbe vam zavarovalnica jamči za izbrano kritje.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:
Valenca IBC d.o.o.
Staničeva 41
1000 Ljubljana
M: +386 41 741 457
T: +386 1 430 10 68
F: +386 1 430 10 67
e mail: info@valenca.si

 


na vrh

Zloženka z informacijami


na vrh

Vprašalnik za sklenitev zavarovanja

 


na vrh
 
Kako sklenete zavarovanje projektantske odgovornosti po novih pogojih?

Zloženka z informacijami

Vprašalnik za sklenitev zavarovanja