Spletna stran ZAPS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Poleg internih piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje strani, uporabljamo analitične piškotke servisa Google Analytics. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. V redu | Več o tem
SLO|ENG
išči
piši

strokovna pomoč

 

Video predavanja

Sodelovanje arhitekta in krajinskega arhitekta - primer Velike Britanije: Chris Bearman in Christopher Bradley - Hole

četrtek, 18. 6. 2015, 17:00, Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica

Izhodišča:
Sodelovanje med strokami je ena izmed problematičnih točk, ki se kasneje odraža tako v odnosu med objektom in njegovo okolico kot tudi v samem urbanističnem načrtovanju. V prizadevanju za boljšo projektantsko prakso, predvsem pa za družbeni dogovor o prostorski kulturi in kulturi gradnje, posvečamo posebno pozornost povsem praktičnim vidikom sodelovanja. Pod okriljem matične sekcije arhitektov in matične sekcije krajinskih arhitektov smo organizirali  predavanji vrhunskih arhitektov iz Velike Britanije. Predavanja sta v anleškem jeziku!

Arhitekt Chris Bearman Allies and Morrison Architects iz Londona. Biro ima okoli 300 zaposlenih, za svoje delo pa so prejeli 39 RIBA nagrad ter bili dvakrat v ožjem izboru za nagrado Sterling: za projekt Royal Festival Hall leta 2008 ter za projekt New Court Rothschild Bank, v sodelovanju z OMA leta 2012. Projekt za Rambert Dance and the Boarding House, Brighton College je bil nagrajen z RIBA nagrado leta 2014. Biro so ustanovili leta 2004, od takrat pa so realizirali več objektov, interjerjev, predvsem pa urbanističnih ureditev. Tudi urbanistično rešitev za Olimpijski park. Med njihove znane projekte pa sodi tudi predelava stadiona Arsenal v stanovanjsko naselje. Projekte Allies and Morrison, predvsem te, ki so nastali v sodelovanju s krajinskim arhitektom Christopherjem Bradleyem - Hole, je predstavil partrner biroja, arhitekt Chris Bearman.

Krajinski arhitekt Christopherjem Bradley- Hole, je sicer študiral arhitekturo ter se šele v podiplomskem študiju posvetil krajinski arhitekturi. Je eden izmed prvih angleških minimalistov v krajinskem oblikovanju. Svoj studio Christopher Bradley-Hole Landscape je ustanovil leta 1995. Trije izmed vrtov, ki jih je zasnoval za Chelsea Flower Show, eno izmed najpomembnejših britanskih festivalov za vrtno oblikovanje, je sponzoriral Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan in vsi trije so bili nagrajeni z zlato medaljo. Zasnoval je tudi več javnih krajinskih ureditev, med njimi je najpomembnejša ureditev pred stavbo BBC v White Cityju, pa na primer vrt za nekdanje nogometno igrišče Arsenala, ki je bilo spremenjeno v stanovanjske namene. Napisal je dve knjigi s področja oblikovanja vrtov: Making the Modern Garden (Mitchell Beazley) in The Minimalist Garden (Mitchell Beazley).

 na vrh

 Akustika v arhitekturi : prof. dr. Miomir Mijić

14.3.2012 ob 16.00 v Vurnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani

Predavanje prof. dr Miomira Mijića je potekalo po naslednjih sklopih, predavanje je v srbskem jeziku:
1. del – teorije o zvoku (kaj je zvok, kako se širi zvok, kaj je hrup, zaščita zgradb pred hrupom…),
2. del – pomembnost konstrukcije objekta pri akustiki in zaščiti pred zvokom,
3. del – merjenje zvoka v prostorih (kako se meri zvok, prehod zvoka skozi različne pregrade…),
4. del – predstavitev dosežkov pri pripravi novega standarda, ki se pripravlja na osnovi Evropskega projekta,
5. del – akustično oblikovanje prostorov - sinteza arhitekture in psihoakustike,
6. del – primer: rekonstrukcija operne dvorane v Ljubljani.

Pdf. Predstavitev 1. del
Pdf. Predstavitev 2. del

Predava: prof. dr Miomir Mijić


 na vrh

Kritiške pripovedi : Jeff Bickert

Dan arhitektov, 10. oktobra 2014, v bivših prostorih Tiskarne Mladinska knjiga, na Dunajski cesti 123 v Ljubljani.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je v letu 2014 praznovala desetletnico samostojnega delovanja in devetletnico nagrade zlati svinčnik. Predavanje ob Dnevu arhitektov 2014 se je dotaknilo vloge in vrednosti arhitekturnih nagrad v širši kulturni krajini. Predavanje je v angleškem jeziku.

 na vrh

Vidni beton : Matija Bevk in Rok Ercegović

 četrtek, 15. 1. 2015, 16:00, Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica

Prvo v ciklu predavanj o betonu je posvečeno vidnemu betonu.
 

Tehnološka plat vidnega betona: Rok Ercegovič: Povzetek predavanja.

Arhitekturna aplikacija vidnega betona: Matija Bevk


na vrh
 
Sodelovanje arhitekta in krajinskega arhitekta - primer Velike Britanije: Chris Bearman in Christopher Bradley - Hole

 Akustika v arhitekturi : prof. dr. Miomir Mijić

Kritiške pripovedi : Jeff Bickert

Vidni beton : Matija Bevk in Rok Ercegović